Van Langen trekt zich terug, ploeg voor WK definitief

ROTTERDAM, 24 JULI. Atlete Ellen van Langen zal geen poging meer doen zich te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen van volgende maand in Athene. Ze heeft zich teruggetrokken voor een wedstrijd in Utrecht waar ze morgenavond zou trachten sneller te lopen dan ze tot nu toe heeft gedaan. “Ik ga me op het naseizoen richten”, zei Van Langen.

De 31-jarige atlete nam dat besluit nadat er veel commotie was ontstaan over haar voorlopige inschrijving voor de WK. Die werd in eerste instantie niet geaccepteerd door de organisatie omdat Van Langen de internationale limiet van 2.01 op de 800 meter niet had gehaald. Ze verwijt de Nederlandse atletiekunie (KNAU) dat ze niet tijdig over de gehanteerde procedure is ingelicht. “Het was compleet nieuw voor mij.”

De technisch directeur van de KNAU, Bert Paauw, vindt dat Van Langen met haar ervaring op de hoogte had moeten zijn van de eisen van de internationale atletiekfederatie IAAF. Hij wijst de beschuldiging van nalatigheid van de hand. Wel geeft de bestuurder toe dat hij het de atlete de procedure nog een keer had kunnen uitleggen.

De KNAU ondernam gisteren pogingen om Van Langen onder voorbehoud toch op de deelnemerslijst voor Athene te krijgen zodat ze morgen in Utrecht nog een poging zou kunnen doen een tijd van onder de 2.01 te lopen. Gezien de status van de atlete als olympisch kampioene van 1992 dacht de atletiekunie een goede kans te maken met de inschrijving van Van Langen.

Van Langen gaf gistermiddag op Papendal echter aan geen interesse meer te hebben in een eventuele kans. Ze zei door alle ophef te veel te zijn gestoord in haar voorbereiding. “Ik hoorde dinsdag dat ik definitief niet naar de WK zou mogen. Daar was ik redelijk kapot van. Daardoor heb ik een essentiële training halverwege afgebroken. Bovendien had ik geen zin om, als ik in Utrecht een goede tijd zou lopen, met angst en beven te gaan zitten wachten of de IAAF mij wel zou toelaten.”

Het betekent dat de ploeg die Nederland van 1 tot en met 10 augustus bij de WK zal vertegenwoordigen uit twaalf personen blijft bestaan. Gisteravond mislukten nog twee pogingen om Athene te halen. Nationaal sprintkampioen Patrick van Balkom liep in Hamburg de 100 meter in 10,46 seconden. Daarmee bleef hij ver verwijderd van de richttijd van 10,18. De atleet, die net hersteld is van een blessure aan de knie, zag daarna af van een start op de 200 meter.

Ook de vrouwen-estafetteploeg op de 4 x 100 meter wist zich gisteren niet voor de WK te kwalificeren. Het viertal Mami Awuah Asante, Annemarie Kramer, Angelique Smit en Jacqueline Poelman kwam tot een matige tijd van 44,43. De door de KNAU vastgestelde richttijd was 43,80. Sharon Jaklofsky, WK-deelneemster voor Nederland, won in Hamburg het verspringen met een sprong van 6,66 meter.

De Nederlandse WK-ploeg bestaat uit: Marcel Dost en Jack Rosendaal (tienkamp), Marko Koers (800 meter), Robin Korving (110 meter horden), Pieter van der Kruk (discus), Marcel Laros en Simon Vroemen (3000 meter steeple), Laurens Looije (polshoog), Kamiel Maase (10.000 meter), Ester Goossens (400 meter horden), Sharon Jaklofsky (verspringen) en Stella Jongmans (800 meter).