Conservatieven willen hervormen

LONDEN, 24 JULI. De nieuwe leider van de Britse Conservatieven, William Hague, wil op korte termijn hervormingen doorvoeren in de organisatie van zijn partij. “Geen verandering is geen optie”, aldus Hague gisteren in Londen.

Het slechte imago van de partij speelde een grote rol bij de verkiezingsnederlaag die de Conservatieven op 1 mei tegen Labour leden. Veel Britten hadden hun buik vol van alle financiële schandalen waarbij de partij en haar leden waren betrokken en van de verdeeldheid over 'Europa'. “De kiezers zagen ons als arrogant, verdeeld, incompetent en zonder contact met de maatschappij”, aldus Hague. De nieuwe leider wil nu dat de partij geen giften meer aanneemt van buitenlandse donoren en dat de namen van de grootste geldschieters van de partij openbaar worden gemaakt. Daarnaast is hij plan om in september een congres bijeen te roepen waarop alle partijleden zich over zijn leiderschap kunnen uitspreken. Tot nu toe bepaalden slechts de parlementsleden wie aan het hoofd staat van de partij. (AP)