The Trouble with Harry

Het Nederlands Filmmuseum vertoont deze zomer bijna alle films van Hitchcock. In 'The Trouble With Harry' doet iedereen alsmaar absurde dingen.

The Trouble With Harry. Nederlands Filmmuseum, Vondelpartk 3, Amsterdam. 24 juli 19u. Res. 020-5891400.

The Trouble with Harry is een onmiskenbaar grappige film, maar prettig, gezellig en bevestigend, zoals de meeste komedies is hij niet. Het universum dat Hitchcock in het leven roept met deze film uit 1956 is agressief opgeruimd, op het unheimische af. In de een na laatste scene wordt de absurde plot van de film in alle ernst uitgelegd aan een bijfiguur, de dorpsdokter. Hij vraagt zich niet eens af of hij het gelooft of niet. Hij deserteert verontwaardigd uit de film met de uitroep “Dit is mijn eerste nachtmerrie in 25 jaar.”

De man slaat de spijker op de kop. Hij is terecht gekomen in een wereld, die geschapen lijkt door een opperwezen dat nog het best valt te typeren als een balorige nihilist. Iedereen is opgewekt en oprecht, maar doet en zegt aan de lopende band absurde dingen. Niet om lollig te zijn, maar omdat dit een wereld is waarin alle ernstige zaken van het leven met kinderlijk wrede onverschilligheid om zeep geholpen worden. Hilarisch om naar te kijken, maar rampzalig om er als medicus in opgenomen te zijn. Wat is nu het probleem met Harry? Harry is dood. Zomaar languit op een veldje in een dorp in New England. De film toont de inspanningen van een viertal dorpelingen om ervoor te zorgen dat ze geen last hebben van Harry's dood. Dat is een hele klus, omdat drie van de vier aanvankelijk denken dat ze Harry's dood veroorzaakt hebben. Eerst weten ze dat niet van elkaar, wat erin resulteert dat Harry een paar keer wordt begraven en weer opgegraven. Alles even laconiek. De vier hebben geen medelijden met Harry. Harry is goed af, vinden ze. Hij heeft geen zorgen, hij is in een heerlijke superslaap. Dat Harry dood is maakt niemand iets uit, maar zijn lijk is een bedreiging. Ik ga niet vertellen hoe, maar uiteindelijk slagen de vier erin Harry's dood volledig onschadelijk te maken. Zijn kleren worden gewassen, hijzelf opgeknapt en in de laatste scène leggen ze hem te vondeling alsof er niets gebeurd is. Hij wordt opnieuw gevonden door het jongetje dat vandaag morgen noemt, en morgen gisteren.In zijn kinderlogica komt voor elkaar wat de vier nastreven: vandaag is nooit gebeurd. De aftiteling zegt: 'The trouble with Harry is over'. Hij is nog wel dood, maar zijn dood is ontdaan van dreiging en volstrekt betekenisloos geworden. De dood bezworen. Het eeuwige leven breekt aan. Oftewel, je gaat nu sterven, je wordt wakker, einde nachtmerrie, de film is voorbij.