'Wake me up before you go go'

Zomerhits zijn onontkoombaar. Ook wie nooit naar de Top 40 luistert kent ze. Overal klinkt de zomerhit, in de straten en op de stranden. Deze week de zomer van 1984.

Elke zomer krijgt de zomerhit die hij verdient. De zomer van 1984 was niet opzienbarend. Er brak geen wereldoorlog uit en er deed zich geen beurskrach voor. In de Sovjet-Unie ging de vervolging van dissidenten gewoon door, in Afrika, in Ethiopië dit keer, heerste weer hongersnood, en in de Verenigde Staten werd president Reagan opnieuw gekozen als presidentskandidaat van de Republikeinse partij. In Nederland nam de Tweede Kamer eind juni de abortuswet aan, een wet die niets veranderde aan de al lang bestaande praktijk.

De meeste aandacht ging in de zomer van 1984 naar voorspelbare evenementen. In Los Angeles werden de 20ste Olympische Spelen gehouden, die werden geboycot door de toenmalige Oostbloklanden. In Frankrijk werd Frankrijk Europees kampioen voetbal en won Laurent Fignon de Tour de France.

De echt grote gebeurtenissen hadden al voor de zomer plaatsgehad. Eind mei formuleerde het kabinet eindelijk zijn standpunt inzake de plaatsing van de kruisraketten, een kwestie die al jaren tot hoog oplopende emoties en grote betogingen had geleid. In april hield Nederlands populairste popgroep uit de geschiedenis, Doe Maar, op te bestaan, omdat het succes de groep te veel werd.

Op de eerste dag van dezelfde maand was Marvin Gaye, een van de grootste soulzangers, doodgeschoten door zijn eigen vader. Het was een verlies voor de popmuziek dat niet kon worden goedgemaakt door de definitieve doorbraak van het genie Prince met Purple Rain en ook niet door de geboorte van George Michael als solozanger.

De zomer van 1984 is de zomer van de Brit George Michael, artiestennaam van Yorgos Kyriatou Panayiotou. Vroeg in de zomer had hij samen met Andrew Ridgeley onder de naam Wham! overal in Europa en de Verenigde Staten een grote hit met 'Wake Me Up Before You Go Go', aan het einde van de zomer had George Michael met 'Careless Whisper' zijn eerste succes als solozanger. Het zou nog twee jaar duren voor Michael en Ridgeley definitief uit elkaar gingen. Michael groeide vervolgens met een lange serie hits uit tot de grote popster die hij nog steeds is, Andrew Ridgeley begon aan een loopbaan als autocoureur en leidt nu een onopmerkelijk bestaan.

Wham! was in het begin van de jaren tachtig het tegenmiddel voor de Engelse doempopgroepen als Joy Division, The Cure en Echo and The Bunnymen. De altijd volmaakt gekapte George Michael en de met hartenbrekende hondenogen gezegende Andrew Ridgeley zongen over het prachtige leven. De titels van hun eerste hits zeggen genoeg: 'Wham! Rap (Enjoy What You Do)' heet de eerste en 'Young Guns (Go For It) de tweede. Ook Wham!'s zomerhit 'Wake Me Up Before You Go Go' valt in de categorie frisse, levensbevestigende popmuziek. In het begin van Wham!'s zomerhit zingt George Michael, begeleid door een ronkend orgel, handgeklap en vingergeknip, hoeveel vreugde zijn niet nader genoemde geliefde hem heeft gebracht. In het refrein roept hij haar op hem te wekken alvorens zij weer gaat dansen.

Zo gaat het even door. “You took the grey skies out of my way”, jubelt Michael. Toch is de verhouding niet helemaal zorgeloos getuige de regels: “Cause you're my lady, I'm your fool / You make me crazy when you act so cool / Come on, baby, let's not fight / We'll go dancing and everything will be allright.”

Het laatste couplet geeft een wending aan het lied die niet als een verrassing komt. Jongen en meisje hebben elkaar gevonden en dit heeft hun behoefte aan discotheekbezoek doen afnemen. Het is een bekend patroon: het versieren is gelukt, het dansen kan stoppen, en dus zingt George Michael in het laatste couplet: “It's cold out there, but it's warm in bed / They can dance, we'll stay home instead.”

Acht weken later is Michael als solozanger in een heel andere stemming in 'Careless Whisper'. Weer gaat hij dansen met zijn geliefde, zo laat hij ons zingend weten na een melancholiek intro van de saxofoon, maar dit keer is het geen zorgeloos en vreugdevol gebeuren. “I feel so unsure as I take your hand and lead you to the dancefloor.” Er is iets verschrikkelijks gebeurd, we krijgen niet onmiddellijk te horen wat, maar het is iets dat de verhouding tussen de geliefden definitief heeft veranderd. “I never gonna dance again, guilty feel, I got no rhythm / Though it's easy to pretend, I know you're not a fool.”

Vervolgens laat Michael ons iets meer weten. Er is sprake van bedrog (“You should've known better than to cheat a friend”), en daar is ruchtbaarheid aan gegeven door het onzorgvuldige gefluister van een vriend. “Time can never mend the careless whispers of a good friend”: het kan nooit meer worden zoals het was, zingt Michael gekweld. Het had zo mooi kunnen zijn - “We could have lived this dance forever” - maar het is nu maar beter om uit elkaar te gaan.

De liefde die in 'Wake Me Up' zo onstuimig begon, is in 'Careless Whisper' voorgoed voorbij. Samen vormen de twee nummers een verslag van een zomerliefde,die per definitie vergankelijk is en nooit langer dan een zomer duurt. Zo zorgden Wham! en George Michael voor de volmaakte soundtrack van de zomer van 1984, het jaar waarin zo weinig gebeurde dat iedereen tijd had zich te wijden aan zomerliefdes.