Jansen klaagt advocaat Feyenoord aan

ROTTERDAM, 18 JULI. Rob Jansen, directeur van Sport-Promotion en zaakwaarnemer van Henryk Larsson, dient een klacht in tegen mr. H. Mentink bij de Raad voor Discipline, het tuchtcollege voor advocaten.

De raadsman van Feyenoord heeft in de ogen van Jansen en zijn advocaat mr. H.J.A. Knijff woensdagavond tijdens een zitting van de arbitragecommissie van de voetbalbond de regels ernstig overtreden door het KNVB-college eenzijdige informatie te verschaffen over de zaak-Larsson.

De Zweed bereikte al een mondeling akkoord met Celtic over een driejarig contract, maar Feyenoord, dat met de spits nog een verbintenis heeft tot 1999, wil hem niet laten vertrekken. En zeker niet tegen een gelimiteerde transfersom van twee miljoen gulden, zoals in een clausule van het contract is vastgelegd.

Tijdens de arbitragezaak in Zeist opende Mentink het vuur op Jansen, die de belangen van Feyenoord zou hebben geschaad door Celtic op de hoogte te brengen van de beperkte afkoopsom die alleen geldt voor buitenlandse clubs. Jansen werd uitgemaakt voor leugenaar en bedrieger, terwijl Feyenoord-voorzitter Van den Herik suggereerde dat hij zijn zakken wilde vullen. Jansen: “Als dat de bedoeling was geweest had ik wel gehandeld namens Feyenoord. In dat geval kan ik aanzienlijk meer commissie opstrijken. Maar ik heb juist alleen de belangen van Larsson willen behartigen en nooit een opdracht gehad en geaccepteerd van Feyenoord.”

Mentink beweerde in zijn pleidooi dat Jansen in Glasgow twee partijen vertegenwoordigde, die van de speler en Feyenoord. En dat is volgens de FIFA-regels verboden. Jansen: “Ik had volgens Mentink van Feyenoord de opdracht om een meerbedrag uit het vuur te slepen. Daar is niets van waar. Feyenoord wil meer geld bedingen door mijn naam te bevuilen.”

Jansen zegt Celtic op de hoogte te hebben gebracht van de clausule omdat de Schotse club daar toch wel achter was gekomen. “Wat wil je bij een club met een trainer die Wim Jansen heet en afkomstig is van Feyenoord. Als dit later zou zijn uitgelekt had Henryk al een probleem gehad voordat hij bij Celtic was begonnen. Trouwens, nergens staat dat deze handelwijze niet is toegestaan.”

De gelimiteerde transfersom heeft Rob Jansen zelf in het contract laten aanbrengen op uitdrukkelijk verzoek van Van den Herik. “Want zo konden we controle houden op de transfer”, aldus Jansen. “Zonder dat andere makelaars er mee gingen werken. Henryk wil al heel lang weg uit Rotterdam. Dat was bij iedereen bekend in Nederland, behalve bij de Feyenoord-leiding.”

Een eventuele rechtszaak, waar Feyenoord mee heeft gedreigd, ziet Jansen met vertrouwen tegemoet. “Dan kunnen Van den Herik en Mentink niet meer liegen want dan plegen ze meineed. Manager Hans Hagelstein heeft voor de arbitragecommissie ook een valse verklaring afgelegd. Tegen mij had hij al gezegd: 'stuur de factuur maar op'. Ik ben op een mensonterende manier beschadigd. Maar dat kunnen de hoge heren in de blazers zich in dit land kennelijk permitteren.” Hagelstein beweert echter dat hij door Jansen vals is voorgelicht omdat de directeur van Sport-Promotion hem had meegedeeld dat voorzitter Van den Herik akkoord was met de transfer.

Henryk Larsson ontbrak gisteravond in Scherpenzeel in de selectie van Feyenoord. De Zweed had 's morgens wel meegetraind, maar hij heeft met de technische leiding afgesproken dat hij zich niet hoeft te vertonen bij oefenwedstrijden tot de uitspraak van de arbitragecommissie, vermoedelijk volgende week.