Snelle opmars van particulieren in handel aandelen

ROTTERDAM, 16 JULI. Particuliere beleggers hebben hun activiteiten op de Amsterdamse effectenbeurs in het eerste halfjaar opmerkelijk uitgebreid. Uit cijfers over de stijging van de omzet en het aantal transacties op de aandelenbeurs die Amsterdam Exchanges gisteren bekend maakte, blijkt dat het aantal orders sneller toeneemt dan het handelsvolume. “Onze indruk is dat particuliere beleggers actiever zijn geworden”, zo zegt een woordvoerder van Amsterdam Exchanges.

Particuliere beleggers plaatsen over het algemeen kleinere orders. “Het beeld dat wij hebben is dat mensen die al belegden meer zijn gaan doen op de beurs en dat er ook nieuwe toetreders op de markt zijn. Wij hebben daarvoor alle mogelijk indicaties van de relatieve stijging van de kleine orders tot en met de belangstelling voor nieuwe beleggingsfondsen en de nog steeds groeiende vraag naar informatie, een tendens die ook de banken vaststellen.”

Gisteren meldden drie nieuwe belggingsfondsen robuuste belangstelling.

ABN Amro haalde met haar nieuwe beleggingsfonds voor aandelen in opkomende economiëen (Global Emerging Markets Equity Fund) ruim 400 miljoen gulden op, terwijl Robeco met twee Euro Obligatiefondsen samen voor 675 miljoen gulden bij beleggers aantrok.

In het eerste halfjaar steeg de omzet in aandelen op de Amsterdam Exchanges met bijna 59 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode van 1996 tot bijna 514 miljard gulden. Het aantal transacties in aandelen steeg nog sneller, met ruim 62 procent tot ruim 3,6 miljoen.

De marktwaarde van de aandelen op de beurs (inclusief de beleggingsfondsen) kwam voor het eerst boven de 1.000 miljard gulden. Amsterdam Exchanges telde tien nieuwe beursnoteringen, waarvan drie op de nieuw geopende markt voor rap groeiende ondernemingen, de zogeheten Nieuwe Markt Amsterdam (NMAX).

Op de optiebeurs blijkt het ABN Amro aandelencontract met een omzet van 3,2 miljoen stuks de drukste verhandelde Europese aandelenoptie te zijn. De Nederlandse bank hoeft buiten Europa slechts de Amerikaanse automatiseringsbedrijven Intel (6,1 miljoen stuks) en IBM (4,3 miljoen) voor te laten gaan.

De handel in contracten op de beursgraadmeter, de AEX index, is overigens met ruim 4 miljoen nog iets groter dan de handel in ABN Amro opties. De omzet op de optiebeurs steeg met 190 procent tot ruim 50 miljard gulden, het aantal contracten met 63 procent tot 22 miljoen.