Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mode

Mode-ontwerper Versace in VS vermoord

WASHINGTON, 16 JULI. De wereldberoemde Italiaanse mode-ontwerper Gianni Versace, die de Italiaanse mode-industrie in de jaren tachtig nieuw leven inblies, is gisterochtend voor zijn villa in de Amerikaanse badplaats Miami Beach doodgeschoten. De politie verdenkt een voortvluchtige seriemoordenaar van de aanslag.

Versace (50) kleedde talloze sterren uit de showbusiness en stond aan het hoofd van een zakenimperium met honderden winkels over de hele wereld. Het familiebedrijf (met een omzet van achthonderd miljoen dollar) is ontstaan uit Versace’s kledinglijn, waarmee hij in 1978 begon. Inmiddels brengt het concern onder de naam Versace ook parfum en andere mode-artikelen op de markt. Versace gaf de Italiaanse mode weer aansluiting bij de populaire cultuur, de wereld van Hollywood en popmuziek.

Nadat Versace gisterochtend bij het naburige News Café een paar tijdschriften had gekocht, keerde hij omstreeks negen uur terug bij zij kapitale woning aan de befaamde Ocean Drive in Miami Beach, waar hij met zijn vriend woonde. Op de trappen voor het huis, waarin vroeger twee Art Deco-hotels gevestigd waren, schoot een blanke man met een rugzak twee kogels van achteren door zijn hoofd. Versace overleed in ht ziekenhuis waar hij onmiddelijk naar te was gebracht. De polite maakte gisteravond bekend dat ze een 27-jarige man verdenkt, die al wordt gezocht voor de moord op vier andere mannen, net als Versace allen homoseksueel.

De verdachte zou een mannelijke prostitué zijn die op de lijst van de FBI staat van de meestgezochte tien misdadigers. De politie heeft de afgelopen twee weken al een opsporingsbericht met portretfoto van hem verspreid. Het zou gaan om Andrew Cunanan, een goedopgeleide en doorgaans goedgeklede man. Het is niet bekend of Versace eerder met hem in contact was geweest. In de wereld van de mode en de showbusiness is geschokt op de moord gereageerd. Versace maakte naam met dikwijls gewaagde creaties.

Onder anderen Madonna, Demi Moore, Elton John, Rod Stewart, prinses Diana, Jane Fonda en Julie Andrews droegen zijn ontwerpen.

Op de plaats van de moord kwamen mensen gisteren bloemen neerleggen. De slotmanifestatie van de Italiaanse modeshows in Rome werd gisteravond afgelast. De beursgang van het Versace-concern is voorlopig uitgesteld.