Militairen gaan politie in Napels helpen

ROME, 14 JULI. Het Italiaanse kabinet heeft zo'n vijfhonderd soldaten naar Napels gestuurd om te helpen bij het bestrijden van de misdaad daar, nadat de afgelopen weken een aantal mensen is gedood en gewond bij schietpartijen.

De soldaten, voor het grootste deel dienstplichtigen, zijn vanmorgen begonnen met het bewaken van een aantal belangrijke gebouwen. Deze taken werden voorheen door politie en carabinieri verricht. Door de inzet van het leger zijn 290 politie-agenten van verschillende korpsen vrijgemaakt om de strijd te intensiveren tegen de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia.

Eerder heeft Sicilië positieve ervaringen opgedaan met de komst van het leger. Na de moorden in 1992 op mafiabestrijders Giovanni Falcone en Paolo Borsellino zijn enkele duizenden soldaten naar Sicilië gestuurd om een aantal bewakingstaken van de politie over te nemen. Deze operatie loopt nog steeds. Een van de meest zichtbare effecten is de daling van de kleine criminaliteit.

Vice-premier Walter Veltroni zei gisteren dat Napels geen bezette stad zou worden, maar dat het leger de helpende hand komt bieden in een noodtoestand. Hij onderstreepte dat het misdaadprobleem hierdoor niet wordt opgelost. “Dit gevecht kan niet worden gewonnen door eenvoudigweg het aantal agenten te vergroten, maar door de sociale problemen aan te pakken, zoals we proberen te doen”, zei Veltroni.

In Napels is gemengd gereageerd op de komst van het leger. “Het besluit van de regering is positief”, zei burgemeester Antonio Bassolino. “De troepen zullen op een doelgerichte en intelligente manier worden gebruikt.” Maar de vereniging van hotelhouders vreest voor een negatieve uitstraling van de soldaten op straat, juist nu het toerisme naar Napels de afgelopen jaren sterk is gestegen.

De soldaten zullen behalve in Napels zelf ook worden ingezet in omringende gemeenten, waar de camorra vaak bijzonder sterk is. “Tientallen gemeentes in de provincie moeten, net als bepaalde wijken van Napels, iedere dag worden verdedigd tegen de criminele aanvallen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Giorgio Napolitano.

Sinds het begin van dit jaar zijn circa negentig mensen omgekomen bij schietpartijen en aanslagen. Vorige maand ontstond grote beroering toen een jonge vrouw op straat werd gedood door een verdwaalde kogel, voor de ogen van haar zoontje.