Grand-Prixzege en reprimande voor Villeneuve

SILVERSTONE, 14 JULI. De zege van Jacques Villeneuve in de Grote Prijs van Groot-Brittannië had een wrange bijsmaak. De Canadees kreeg na de wedstrijd op het circuit van Silverstone een voorwaardelijke schorsing van één race opgelegd.

Hij zou tijdens de opwarmronde te weinig afstand hebben bewaard tot de safety car, die de rijders altijd voorgaat aan de start. De schorsing kan over twee weken al zijn opgeheven als Villeneuve zich dan op het circuit van Hockenheim in Duitsland wel aan de regels houdt.

Het is de zoveelste keer dat de coureur uit het Williams-team is berispt door de hoge heren van de Formule I. Eerder kreeg hij een reprimande, omdat hij de regelwijzigingen die de races veiliger dienen te maken, durfde te bekritiseren. Twee weken geleden raakte hij in opspraak door de reacties op het ongeluk van Panis, die beide benen brak, overdreven te noemen.

Het team van Frank Williams behaalde de honderdste zege uitgerekend op het circuit van Silverstone, de thuisbasis van de formatie. Achttien jaar na Clay Regazzoni was het nu dus Jacques Villeneuve, die de Benetton-rijders Jean Alesi en de verrassende Oostenrijker Alexander Wurz voorbleef.

De motor van de Tyrrell-Ford van Jos Verstappen hield het vol tot de 45ste ronde. Een omloop langer dan zijn teamgenoot Mika Salo. Beide motoren waren op. Een bekend probleem bij de formatie. “Die motoren gaan om precies te zijn 256 kilometer mee, daarna gaan ze stuk”, luidde het nuchtere commentaar van de Limburger. Helaas voor hem ging de race over 303 kilometer.

Dat was voor veel coureurs te ver. Uiteindelijk haalden elf van de 22 gestarte auto's de finish. In de opwarmronde sloeg de motor van Heinz-Harald Frentzen, die naast Villeneuve op de voorste startrij stond, af. Hij werd teruggezet naar de laatste startrij. Van daaruit probeerde hij als een razende naar voren te schieten. Daarbij raakte de Duitser de wagen van Verstappen en vloog de baan af. Zonder vleugel moest de Nederlander verder.

Villeneuve, die zijn vierde seizoenszege boekte en zijn achtste overwinning in zijn carrière behaalde, was in de beginfase oppermachtig. Een pitstop in de 22ste ronde bracht hem echter in de problemen. De bandenwissel duurde 33,6 seconden, waar anderen binnen de 10 seconden klaar waren. Michael Schumacher profiteerde in zijn Ferrari. De tweevoudig wereldkampioen leek op de zege af te gaan, maar ook hij kreeg problemen in de pitstraat.

Villeneuve, die Schumacher nu in de WK-stand tot op vier punten is genaderd, zag de concurrentie één voor één wegvallen. Bij de tweede pitstop verloor hij tijd op achtervolger Eddie Irvine (Ferrari), maar de Ier reed vervolgens te gretig de baan op en vernielde zijn versnellingsbak. Alleen Mika Hakkinen vormde toen nog een bedreiging voor de Canadees, maar ook de Fin kreeg pech. De Mercedes-motor van McLaren ging kapot. (ANP)