Bloedige machtstrijd Algerije eist weer tientallen levens

ALGIERS, 14 JULI. Tientallen mensen, onder wie een hele familie, zijn de afgelopen dagen weer vermoord op het Algerijnse platteland, waar massamoorden in het kader van de gewelddadige machtstrijd tussen regime en moslim-extremisten de orde van de dag blijven dicteren.

In het gehucht Balili bij voorbeeld, in de buurt van het badplaatsje Bou Ismaïl, 30 kilometer van Algiers, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een familie van veertien mensen vermoord in opdracht van de zoon des huizes, zo meldde gisteren de krant Liberté. De vader behoorde vroeger tot een zelfverdedigingsgroep, - waarvan er talrijke zijn opgezet door de regering - maar was daaruit gezet omdat zijn zoon tot een moslim-extremistische groep was toegetreden.

“Doodt hen allen”, beval de zoon zijn mannen, “die waren gekleed in het uniform van parachutist en waren gewapend met vuurwapens en zwaarden”, aldus Liberté. De krant El-Khabar schreef dat de zoon eerst zijn metgezellen te eten had gevraagd. “Na het diner hebben de genodigden hun misdaad uitgevoerd”, aldus de krant. Onder de slachtoffers waren vier kinderen, in de leeftijd van vier tot dertien jaar.

In de nacht van zaterdag op zondag werden 33 dorpelingen met bijlen en messen afgeslacht in het gehucht Fetha, in het departement Médéa, zestig kilometer ten zuiden van Algiers. Volgens de kranten El-Watan en El-Khabar namen de daders, circa 20 moslim-extremisten, op hun vlucht 21 jonge meisjes mee. In een naburig woud werden de lijken gevonden van nog eens zeven burgers, die bij een 'valse verkeerscontrole' waren aangehouden.

Bij Dellys, aan de kust ten oosten van Algiers, werden zeven reizigers gedood toen een bus met een zelf-vervaardigde mortier werd aangevallen. Volgens de krant La Tribune was deze aanval bedoeld als “vergeldingsactie tegen de burgers van de regio die het afgelopen weekeinde zouden hebben meegeholpen om een aanval door moslim-extremisten tegen het dorp Tissira af te slaan”. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, heeft zich tijdens het eerste bezoek van een Franse minister aan Algerije sinds een jaar, voorzichtig optimistisch getoond over de toestand daar. Hij noemde de recente verkiezing van een nieuw parlement “erg bemoedigend”. Védrine was in Algerije voor een bijeenkomst van landen van het Middellandse Zee forum, die een doorbraak vormde in Algerijes diplomatiek isolement sinds het begin van de bloedige strijd tussen regime en moslim-extremisten in 1992. (AFP, Reuter)