Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage van de Belgische journaliste Els de Temmerman over de terugkeer van vluchtelingen in Rwanda. Verder een impressie van de tentoonstelling 'Het beest in de mens' in Tilburg. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. De tweede aflevering van het item over de mogelijke betrokkenheid van Bouterse bij de handel in cocaïne. Gesprekken met defensie-attaché S. van Nugteren en de oud-ambassadeur in Suriname M. Vegelin van Claerbergen. Ned.3, 22.16-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Quajongeren. Vraaggesprekken met jongeren tussen de zeventien en vijfentwintig jaar. Dannis Sahetapy is 23 en vormgever bij een Amsterdams reclamebureau. Zijn grote hobby is zijn internetsite over de Molukken. Ned.3, 17.00-17.30u.

Van vitaal belang. Herhaling van een reeks portretten van mensen die na hun vijftigste iets heel anders gingen doen. Cees Schaling gaf zijn baan bij de FNV-Voedingsbond op om in Pieterburen te gaan boeren. Ned.3, 17.30-18.00u.

David Dimbleby's India. Tweedelig persoonlijk reisverslag van India van David Dimbleby ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid. BBC2, 20.20-21.10u.

De kinderrechter (12). Dertiendelige serie over kinderrechtspraak in Nederland. Met beelden van rechtszittingen en toelichtingen van betrokkenen, advocaten, rechters, voogden en medewerkers van de Raad van Kinderbescherming. Ned.2, 20.30-21.05u.

Boulevard: Het Vaderlandsche lied. De geschiedenis van de nationale liederen van Vlaanderen: de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw. BRTN2, 20.35-21.05u.

Bloed, zweet en tranen. Negendelige serie waarin Inge Diepman in gesprek met verschillende generaties vakgenoten een beeld probeert te schetsen van hun beroep in de afgelopen vijftig jaar. Deze keer gesprekken met oorlogscorrespondenten, onder wie Antoinette de Jong in Afghanistan, Harald Doornbos in Bosnië en Koert Lindijer in Afrika. Ned.3, 21.05-22.00u.

De rivier. Serie over het leven langs de rivier De IJssel. Deze keer een reportage over leven en werk van boer Hendrik Jan Wassink. Ned.2, 21.40-22.05u.

Hitler: The seducer. Reportage over de propaganda van Hitler. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Great commanders: Julius Ceasar. Ceasars overwinning bij Alesia op de Gallische leider Vercingetorix maakte de weg vrij voor de Romeinse overheersing in West-Europa. Discovery Channel, 23.00-0.00u.

AMUSEMENT

Bestemming Schiphol. Verhalen van reizigers en een blik achter de schermen van de luchthaven. Tot slot over de platformverkeersleiding en de gateplanning. Ned.1, 19.30-20.00u.

Ruby Wax. Wax gaat winkelen in Londen met Bette Midler en Lizza Minelli komt bij haar op bezoek. BRTN2, 20.05-20.35u.

Studio sport. Rechtstreeks verslag van de Federation Cup, tennis: Tsjechië - Nederland. Ned.3, 14.00-16.30u.

Tour de France. Rechtstreeks verslag van de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk. Ned.2, 15.00-17.59u. en BRTN2, 15.05-17.20u. Samenvatting. Ned.2, 19.00-1945u.

MUZIEK

Classic albums. Serie muziekdocumentaires over legendarische popalbums. Deze keer aandacht voor Royal Red Bouncer, het derde album van Kayak uit 1975. Ned.1, 22.48-23.42u.

Torhout-Werchter. Registratie in twee delen van het popfestival Torhout-Werchter in België. De eerste festivaldag met optredens van onder anderen Paul Weller, de Osdorp Posse, Silverchair, Placebo, Skunk Anansie, David Bowie en The Chemical Brothers. BRTN2, 22.40-23.30u.

North Sea Jazz Festival 1997. Derde van vijf rechtstreekse uitzendingen rond het North Sea Jazz Festival. Aandacht voor jazz en Afro-Cubaanse muziek. Met optredens van onder anderen Dr. Michael White's Original New Orleans Jazz Band, Charlie Haden Quartet West, Steve Turre and Sanctified Shells en David Sanchez. Ned.3, 23.45-0.45u.

Rockpalast. Verslag van het Loreley Festival op 21 juni jl. met de Simple Minds, INXS, Sheryl Crow, Neneh Cherry, Daryl Jones, Cindy Blackman en 16 Horsepower. Duitsl.3, 23.25-5.45u.

Kunst... omdat het moet: Don Quijotte... en wat daarvan kwam. Herhaling van een reportage over de fictieve ridder uit de satirische roman van Miguel de Cervantes. Ned.2, 0.03-1.01u.

FILMS

Allegheny Uprising (William A. Seiter, 1939, VS). Dit is de laatste van zes westerns waar John Wayne in 1939 in speelde. Wayne was, na acht slechtbetaalde jaren, plotseling een ster vanwege het succes van John Fords Stagecoach. Hij moet de rust herstellen in door Indianen geplaagd verre westen, en krijgt ook te maken met blanke wapenhandelaren. Mooie cast met Claire Trevor, George Sanders, Brian Donlevy en Robert Barrat. BBC2, 11.40-12.50u., zwart-wit.

The Magic Voyage (Michael Schoemann, 1994, VS). Vanuit politiek correct standpunt blank-imperialistische geschiedvervalsing, voor kinderen weinig fantasievol gemaakte animatie over Columbus en zijn beste vriend, de houtworm Pico. BBC1, 12.00-13.15u.

Back to Bataan (Edward Dmytryk, 1945, VS). Stoere, goed gemaakte oorlogsfilm met John Wayne in typische leidersrol in de oorlog tegen de Japanners op de Filippijnen. BBC2, 13.20-14.50u., zwart-wit.

Reap the Wild Wind (Cecil B. De Mille, 1942, VS). Grootse avonturenfilm kreeg Oscar voor speciale effecten, en vooral voor het spectaculaire gevecht met een enorme kraak. Aan de kust van het zonnige Florida in de vroege negentiende eeuw, waar een bende schepen tot zinken brengt, dingen John Wayne en Ray Milland naar de gunsten van Paulette Goddard. BBC2, 14.50-16.50u.

Legend of the Lost (Henry Hathaway, 1957, VS). John Wayne en Sophia Loren in mager Sahara-avontuur. Regisseur Hathaway heette eigenlijk De Fiennes, en was de kleinzoon van een Belgische markies die maar in Californië bleef toen hij er niet in slaagde de Sandwich Eilanden voor zijn begerige koning te bemachtigen. Daar had Hathaway een film over moeten maken. BBC2, 16.50-18.35u.

The Great Outdoors (Howard Deutsch, 1988, VS). Zouteloze situatiekomedie, uitsluitend voor liefhebbers van een schmierende John Candy en Dan Ayckroyd. Familie gaat op vakantie aan verafgelegen bergmeer, en krijgt ongewenst bezoek van zwager. BBC1, 18.35-20.05u.

Star Wars - Episode VI: Return of the Jedi (Richard Marquand, 1983, VS). Voorlopig laatste deel van tot twee keer toe immens succesvolle science fictionserie. Volgens velen de minste, en inhoudelijk een herhaling van Star Wars en The Empire Strikes Back. Met Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher, die nu meeschrijft aan de eerste drie delen. Ned.1, 20.34-22.48u.

.The Pink Panther Strikes Again (Blake Edwards, 1976, Engeland). Inspecteur Clouseau's dolgedraaide chef (Herbert Lom) dreigt de wereld te vernietigen met laserkanon. Clouseau doet er wat aan, maar maakt ook het een en ander kapot. Vijfde Pink Pantherfilm met Peter Sellers is een van de leukste. Veronica, 21.00-22.55u.

True Grit (Henry Hathaway, 1969, VS). John Wayne kreeg eindelijk zijn (enige) Oscar voor de rol van marshal Rooster Cogburn die een meisje (Kim Darby) te hulp schiet dat op zoek is naar de moordenaars van haar ouders - maar eigenlijk voor zijn hele oeuvre. Ook met Glen Campbell. BBC2, 22.40-0.45u.

Hard Target (John Woo, 1993, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 23.00-0.30u.

The Seventh Sign (Carl Schultz, 1988, VS). Occult-religieuze horrorthriller met engerik Jürgen Prochnow die kamer huurt bij zwangere Demi Moore en echtgenoot Michael Biehn. Er lijkt een verband tussen de naderende apocalyps en Moore's ongeboren vrucht. BRT1, 23.15-0.47u.

Tea for Two (David Butler, 1950, VS). Doris Day droomt hoe ze in de depressie van de jaren twintig een musical op poten zet, en heeft voor zichzelf de hoofdrol in gedachten. Ze zingt zich door de tegenslagen heen. RTL4, 23.40-1.20u., onderbroken door reclame

.A demain (Didier Martiny, 1993, Frankrijk). Op de jeugdherinneringen van de regisseur gebaseerde nostalgische film. Bangig jongetje groeit op in Parijse artsenfamilie. De film doet denken aan het poëtischer en visueler Toto le héros van Jaco van Dormael. Met Jeanne Moreau. Ned1, 23.42-1.16u.

Black Eagle (Eric Karson, 1988, VS). Sho Kosugi als kickboksende CIA-agent die op zoek naar verdwenen laser (tegenwoordig verdwijnen er in dit soort films diskettes) geconfronteerd wordt met de kickboksende KGB-agent Jean-Claude Van Damme. BBC1, 1.00-2.40u.

.Providence (Alain Resnais, 1977, Frankrijk/Engeland). Resnais' preoccupatie met (het creatieve proces van) de persoonlijke reconstructie van het verleden is ook duidelijk herkenbaar in zijn eerste Engelse film. Stervende schrijver (John Gielgud) schrijft aan zijn laatste boek, maar zijn karakters, gemodelleerd naar zijn kinderen, voegen zich niet naar de wensen van de vileine oude man. Goed voor zeven Césars. BBC2, 1.25-3.20u.