Volop jazz op televisie en radio

Het 22ste North Sea Jazz Festival, dat vanavond begint, biedt veel ruimte aan jonge internationale jazzmusici, zoals Roy Hargrove, Joshua Redman, Barbara Dennerlein en Branford Marsalis. Er zijn ook Nederlandse artiesten, zoals de winnaars van de Thelonious Monk Award Michiel Borstlap en Jesse van Ruler.

Per dag zijn er zestig optredens op veertien verschillende podia. Gevestigde namen als Ray Charles, Herbie Hancock, Maceo Parker en Earth, Wind & Fire hebben de kaartverkoop voor het festival inmiddels enorm doen stijgen. Voor vandaag zijn de kaarten uitverkocht, voor de overige dagen bijna.

Voor degenen die geen kaart meer kunnen bemachtigen bieden radio en televisie dit weekeind een goed alternatief. De NPS en de VPRO doen in vijf rechtstreekse uitzendingen op Nederland 3 verslag van het festival. Elke uitzending is verbonden aan een thema. Zo komen vanavond de mainstream jazz en fusion aan bod; zaterdag staan jazz en Afro-Cubaanse muziek centraal. Zondagmiddag ligt de nadruk op popmuziek en 's avonds op geïmproviseerde- en wereldmuziek.

De tweede uitzending vanavond staat in het teken van de internationale EBU Jazz Night '97, die in zestien landen wordt uitgezonden. Het programma bestaat uit optredens van de door bassist Marcus Miller geformeerde fusion allstar-band Legends (Eric Clapton, David Sanborn, Joe Sample en Steve Gadd), Ray Charles, het Joshua Redman Quintet, Madeleine Peyroux en de formatie Whitehouse. Net als vorig jaar presenteren Ivette Forster (Jules Unlimited, VARA) en Co de Kloet (eindredactie Jazz op 4 en Supplement) deze uitzendingen.

Ook op de radio besteden NPS en VPRO uitvoerig aandacht aan het festival met zijn vele internationale artiesten. Zo'n 90 concerten zullen opgenomen worden, waarvan een groot deel (in totaal 23 uur) rechtstreeks dit weekeind wordt uitgezonden. De resterende opnames zullen later worden gebracht in onder andere het NPS/VPRO programma Jazz op 4 (Radio 4) en het NPS programma The Bands (Radio 2).

Jazzradio, dat sinds een maand ook een eigen etherfrequentie heeft, doet verslag van het festival vanuit het Haagse Congrescentrum. De zender heeft een eigen 'huiskamer' ingericht in de Mesdagzaal, waar de hele avond presentatoren als de directrice van Jazzradio, Stanja van Mierlo, en minister Hans Dijkstal live-uitzendingen verzorgen. De programma's worden gevuld met interviews, jamsessies en sfeerimpressies. Artiesten als Robert Cray, Adriana Evans, Joshua Redman, Ronnie Earl, de UFO-dj's en Larry Graham zijn hiervoor reeds benaderd. De overige artiesten worden na hun optreden gevraagd voor deelname aan de programma's van Jazzradio.

Regionaal verzorgt Radio West rechtstreekse uitzendingen vanuit het congresgebouw en maakt TV West voor het eerst een dagelijks North Sea Jazz Journaal.

North Sea Jazz Festival op de televisie: Vanavond: Ned.3, 21.00-21.53u, Ned.3, 23.10-00.40u. (EBU Jazz Night '97). Zaterdag: Ned.3, vanaf 23.40u. Zondag: Ned.3, 16.00-18.00u. en vanaf 23.00u. Op de radio: Vanavond: Radio 4, live, 19.00-02.00u. en Jazzradio, 17.00-01.00u. Zaterdag: Radio 3, live, 18.00-02.00u en Jazzradio, 17.00-01.00u. Zondag: Radio 2, live, 18.00-01.00u. en Jazzradio, 16.00-24.00u.

Jazzradio is op veel plaatsen op de kabel. In de ether is de zender te vinden op verschillende FM-frequenties: Alkmaar (91.1), Den Bosch (90.1), Eindhoven (88.6), Oostburg (91.5) en Utrecht (89.5). Meer informatie tel. 09-003005060.