Tennissters blij met Tsjechische gravel

PRAAG, 11 JULI. De Wimbledon-finale van Jana Novotna tegen Martina Hingis heeft in Tsjechië veel losgemaakt. Daardoor is de wedstrijd in de halve finales om de Fed Cup tegen Nederland - dit weekeinde in Praag - verplaatst van het B- naar het A-stadion.

“Je zou er bijna een weekje communisme voor over hebben”, verzuchtte Ruurd de Boer, voorzitter van de Nederlandse tennisbond, bij het aanschouwen van de prachtige accommodatie op het Stnavice-eiland. Het stadion biedt plaats aan zevenduizend toeschouwers. In al de jaren van zijn voorzitterschap is het De Boer niet gelukt iets vergelijkbaars in eigen land van de grond te tillen.

Overigens is het nog de vraag of Novotna de Tsjechische formatie aanvoert. Ze sloeg gisteren voor het eerst weer een balletje, nadat ze zondag Wimbledon had verlaten met blessures aan bovenbeen, knie en buik. In haar partij in de halve finale tegen Arantxa Sanchez-Vicario verstapte ze zich bij het volleren. “Neem van mij aan dat het serieus was. Anders had ze nooit het dubbelspel laten lopen”, zei Manon Bollegraf.

Na de verrassende overwinning eerder dit jaar op de Verenigde Staten hoopt bondscoach Fred Hemmes dat zijn formatie tegen Tsjechië opnieuw geschiedenis schrijft. En die mogelijkheid wordt groter als Novotna zich terugtrekt. Voor Adriana Gersi en Sandra Kleinova hoeven Brenda Schultz-McCarthy en Mirjam Oremans niet bang te zijn.

De Nederlandse interim-coach is met vier fitte speelsters in Praag aangekomen. Zelfs Kristie Boogert, die nog altijd kampt met de naweeën van de ziekte van pfeiffer, meldde dat de training haar niet had uitgeput. Bij de anderen heeft de overgang van gras naar gravel wat stijve spieren veroorzaakt, maar ook niet meer dan dat. “Het is gemakkelijk om je aan te passen van snel naar traag”, was de ervaring van Schultz-McCarthy. “Je hebt iets meer tijd voor je slagen. En dat kan mijn forehand wel gebruiken.”

Dat de Tsjechen voor een trage ondergrond als gravel hebben gekozen, stemt Hemmes tevreden. “Novotna is daarop toch wat wisselvalliger. Bovendien weten we allemaal dat bij dit soort wedstrijden in dit soort landen de arbitrage een rol kan spelen. Vooral op binnenbanen kan het flink uit de hand lopen. Ik ben blij dat we - mocht het nodig zijn - hier elke afdruk kunnen bekijken.”