Nobele winnaar

Iedere schrijver maakt wel eens een fout. Maar het pakt niet altijd zo pijnlijk uit als bij Isaac Bashevis Singer: de Jiddische romanschrijver wordt nu al sinds 1992 geplaagd door een spelfout op zijn grafsteen. Maar aan wat door sommige van zijn vrienden werd gezien als een wrede belediging en door anderen als een misser waar de in 1978 met de Nobelprijs voor literatuur onderscheiden Singer wel de geestigheid van zou hebben ingezien, is eindelijk een einde gekomen: de inscriptie 'Noble Laureate' is veranderd in 'Nobel Laureate'.

De fout werd ontdekt tijdens de onthulling van de steen in 1992, een jaar nadat de schrijver in New Jersey ter aarde was besteld tijdens een ceremonie die door aanwezigen werd omschreven als een funeral from hell. Zo was er geen ruimte in de limousine voor de zoon van Singer (geboren tijdens diens Poolse huwelijk, voordat de auteur begin jaren dertig naar de Verenigde Staten emigreerde) en moest Singers weduwe bij het hek van de begraafplaats een cheque uitschrijven toen bleek dat de betaling van het graf nog niet rond was. Maar de nabestaanden werden pas echt in verlegenheid gebracht door de ontdekking dat de schrijver op drie stenen afstand kwam te liggen van de vorige echtgenoot van Singers vrouw. Deze had hem in 1940 met twee kleine kinderen verlaten. (De vorig jaar overleden Alma Singer ligt inmiddels tussen haar eerste en tweede echtgenoot begraven.)

Bij de onthulling van de grafsteen kwam een tweede schrijffout aan het licht, maar alleen over de vergeten 'h' in het woord Bashevis op de liggende steen kon Mrs. Singer zich echt druk maken: ze gebood de steenhouwer de spelling onmiddellijk aan te passen. Het foutieve 'Noble' in de staande steen was naar haar mening een 'acceptabel alternatief'. Haar kleindochter dacht daar anders over en wilde na Alma Singers dood de laatste fout zo snel mogelijk recht zetten. Daarmee een twist onder de erfgenamen veroorzakend, want haar broer zag geen enkele reden tegen het standpunt van zijn grootmoeder in te gaan. Een argument van een vriendin van de schrijver gaf de doorslag: “Singer zou nooit ten koste van zijn eigen waardigheid een statement over de mensheid maken.”