Brandstichters uit Emmen bekennen

ASSEN, 11 JULI. Twee mannen uit Emmen hebben bekend branden te hebben gesticht in een Turks centrum en een peuterspeelzaal. De 21-jarige H. van der V. uit Emmen bekende dat hij vier nachtelijke branden heeft aangestoken in de Emmense wijk Angelslo.

Op 3 mei stichtte hij brand in een leegstaand pand, waarin een centrum voor buitenlanders zou komen. Op 10 mei stak hij een Turks cultureel centrum in brand en op 6 juli werd een peuterspeelzaal naast een ander Turks centrum door brand verwoest. De man bekende tevens brandstichting in een kinderdagverblijf, dat op 12 juni vrijwel geheel in vlammen opging. De verdachte, die enkele dagen geleden na getuigenverklaringen werd aangehouden, beweert dat hij uit baldadigheid en onder invloed van alcohol handelde. Maar hij heeft toegegeven dat ook racistische motieven een rol hebben gespeeld. Volgens het openbaar ministerie in Assen moet nader onderzoek uitwijzen of racisme het hoofdmotief was. De verdachte wordt psychiatrisch onderzocht, waarbij onder meer wordt bekeken hoe serieus zijn racistische uitlatingen zijn. Van der V. is voor tien dagen in bewaring gesteld.

Een deze week aangehouden andere 21-jarige inwoner van Emmen heeft toegegeven met Van der V. betrokken te zijn geweest bij de brandstichting in het leegstaande pand en het Turks cultureel centrum. Zijn motief voor de brandstichting zou haat tegen buitenlanders zijn. Deze tweede verdachte wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Justitie wil ook hem tien dagen vasthouden. Mogelijk wordt hij eveneens psychiatrisch onderzocht. De politie onderzoekt nog vier nachtelijke branden in Emmen, waaronder een brand in een Marokkaans centrum op 31 mei en het gooien van een molotovcocktail op 4 mei naar een Turks centrum. De branden in een openbare basisschool en een brand in kinderdagverblijf Vijverkroost zijn evenmin opgehelderd. De schade aan de gebouwen bedraagt in totaal ongeveer 100.000 gulden.

De branden in de Turkse centra en de peuterspeelzaal veroorzaakten veel opschudding in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap in Emmen. Vorige maand besloten leden van de Turkse en Marokkaanse vereniging burgerwachten in te zetten voor de bewaking van hun ontmoetingscentra en moskee in de weekeinden. In Angelslo wonen al vele jaren allochtone minderheden. Voorheen gaf dat geen aanleiding tot racistische incidenten.