'Elektriciteitssector misbruikt monopolie'

AMERSFOORT, 10 JULI. Energiebedrijven maken misbruik van hun monopolie en wentelen, nu de vrije markt er nog niet is, kosten af op zakelijke grootverbruikers. Dit zei secretaris D. van der Klaauw van de vereniging Krachtwerktuigen gisteren in toelichting op het jaarverslag van deze belangenclub voor zakelijke grootverbruikers van energie.

“Het bedrijfsleven moet in grote mate bijdragen aan het vullen van de weerstandskassen van de energiebedrijven”, luidde de beschuldiging van Van der Klaauw. “Het is wel erg bar de afgelopen periode. Het is altijd arbitrair welke kosten je doorberekent, maar nu zijn ze bezig alles wat door te berekenen valt in de tarieven te verwerken. Dit is misbruik van de monopolie-machtspositie.”

Het is de vereniging een doorn in het oog dat bedrijven die met warmte-krachtcentrales zelf stroom opwekken en aan het net leveren nu 10 gulden per opgestelde kilowatt moeten betalen. “De argumentatie is dat het een vergoeding is voor diensten die voortvloeien uit de koppeling aan het net. Die koppeling was nog nooit in rekening gebracht.”

Volgens de SEP (Samenwerkende Elektriciteits Productiebedrijven) is er geen sprake van misbruik, maar worden de reële kosten doorberekend. “Met dit tientje trekken wij de scheefgroei recht die is ontstaan nadat veel decentraal warmte-krachtvermogen is bijgebouwd”, aldus een woordvoerder. “De SEP heeft de wettelijke plicht te zorgen voor betrouwbare levering. Dat betekent reservecapaciteit die bij problemen kan worden ingezet. Door de toename van decentraal vermogen kunnen de grote SEP-centrales minder stroom kwijt, maar blijven zij wel met de kosten zitten. (ANP)