Leeuwarden wil floreren als 'onthaaste stad'

Leeuwarden moet het kloppende hart van Friesland worden met een hoge graad van dienstverlening.

LEEUWARDEN, 9 JULI. Leeuwarden (86.000 inwoners) is nationaal en internationaal een onderschatte stad. Alleen bij een Elfstedentocht is de Friese hoofdstad even het centrum van de wereld, wordt spijtig geconstateerd in de nota 'Toekomstvisie Leeuwarden 2030' van B en W. Maar Leeuwarden heeft ambities en de stad moet, aldus de nota, uitgroeien tot een 'fullservice' city, het kloppend hart van Friesland en de tweede dienstenstad van Noord-Nederland. “Investeerders en bedrijven moeten weten dat Leeuwarden een goede keus is. Maar dan moeten er wel perspectieven zijn.”

De meeste kansen liggen volgens de Leeuwarder burgemeester H. Apotheker in de versterking van de commerciële diensten. De zakelijke dienstverlening is van oudsher stevig vertegenwoordigd (38 procent van de 45.000 Leeuwarder banen), naast banen in onderwijs, gezondheidszorg en openbaar bestuur (samen 18 procent). Apotheker: “De commerciële dienstensector groeit. Er zitten hier al veel landelijke verzekeraars. Vanuit de Postbank in Leeuwarden worden alle landelijke giro-afschrijvingen verwerkt. Ook de landelijke klantenservice van PTT zetelt hier.”

Naast dienstenstad is 'Ljouwert' natuurlijk ook Landbouwstad. De bronzen koe 'us mem', symbool van de ooit bloeiende agrarische sector, staat prominent opeen rotonde bij het centrum. De voedings- en genotsmiddelenindustrie die landbouwproducten verwerkt, leverden de stad eerder al het predikaat 'nutri-city' van Europa op. De compacte, historische binnenstad van Leeuwarden ligt, aldus de nota, “in een oase van groen, water, rust en ruimte”. De stad kent geen files. “Op internationaal niveau is Leeuwarden een rustpunt (...), een onthaaste stad, waar mensen te midden van het monumentale erfgoed tot rust komen, waar kennis, informatie en cultuur floreren”, aldus de nota.

De toekomstvisie werd bediscussieerd door vertegenwoordigers uit politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. In het najaar wordt een openbaar stadsdebat gehouden waar elke Leeuwarder zijn oordeel mag geven. Maar enkele gewone burgers konden hun zegje al eerder doen. Raadsleden interviewden onlangs dertien 'willekeurig gekozen' stadsgenoten over de nota. De uitkomsten van deze gesprekken bepalen mede of de raad met de nota van B en W akkoord kan gaan.

Simone de Bruin (PAL/GroenLinks) ondervroeg Daniela Homen (32), geboren in Israel en nu twaalf jaar in Leeuwarden woonachtig. De toetsenist in een muziekband zit sinds kort in de uitkering en is de enige werkloze en allochtoon die in de enquête is ondervraagd. Op de vraag wat ze van Leeuwarden vindt antwoordt Homen zonder nadenken: “Een provinciestadje, heel rustig en op zondag uitgestorven.” Dat vindt ze overigens niet alleen maar negatief, “maar bruisend is anders”. “Als ik in Amsterdam zeg dat ik uit Leeuwarden kom, roepen ze meteen: 'Elfstedentocht' en 'koeien'.”

Voor het hoge werkloosheidspercentage (25 procent) ziet Daniela Homen geen oplossing. Hoewel: “Florida is ook lang arm geweest, tot men zich ging richten op rijke ouderen. Die mensen hebben geld en willen rust en een mooie omgeving.” Leeuwarden als tweede Florida? De Bruin vindt het geen slecht idee. “Een paar jaar geleden werd al eens geopperd senioren te trekken, maar ik heb er daarna niets meer van gehoord.”

Het raadslid De Bruin vindt de enquête op zichzelf een goed idee, want zo worden burgers betrokken bij de toekomst van hun stad. “Maar ze moeten wel het idee hebben dat hun mening invloed heeft. Doe je niks met hun mening, dan werkt het averechts.”