DICK VAN DIJK 1946 - 1997; Flamboyante spits

Oud-international Dick van Dijk is gisteravond op 51-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Franse Nice overleden.

Van Dijk kwam uit voor ONA (Gouda), SVV, FC Twente, Ajax, het Spaanse Murcia en het Franse Nice. De aanvaller speelde zeven interlands, waarin hij eenmaal scoorde. De laatste jaren woonde Van Dijk in Saint-Paul de Vence, waar hij actief was in de makelaardij. Al in 1972 vertrok hij naar Frankrijk.

Enkele weken geleden ging de oud-international naar het ziekenhuis om zich medisch te laten onderzoeken. Daarbij liep hij een bacteriologische infectie op, die de hartkleppen aantastte. Na drie weken in coma te hebben gelegen, overleed Van Dijk gisteravond.

Goalgetter Van Dijk begon zijn profcarrière bij SVV in Schiedam. Als topscorer van SVV en de eerste divisie vertrok hij naar FC Twente. Mede dankzij drie doelpunten tegen Ajax werd Van Dijk voor de recordsom van 680.000 gulden in 1969 naar Ajax gehaald.

Van Dijk was van grote waarde voor de clubs waarbij hij speelde. Hij kon gemakkelijk een speler passeren, maar was geen pingelaar. Van Dijk was niet zelfzuchtig maar stelde zich steeds in het belang van het team op. Hij was een goede afmaker, die zowel met het hoofd als met de voet gemakkelijk scoorde.

Een van zijn meest memorabele doelpunten maakte Van Dijk als spits voor Ajax in de gewonnen Europa Cup 1-finale van 1971, in Londen tegen Panathinaikos (2-0). Hij scoorde het eerste doelpunt, een half achterwaartse kopbal, uit een voorzet van Piet Keizer. Van Dijk was populair bij zijn medespelers en ging door het leven als een flamboyante, vrolijke jongen.

Weinig profvoetballers hebben hun loopbaan zo bewust beëindigd als Dick van Dijk. Al op jonge leeftijd koos hij voor een maatschappelijke carrière. Hij was nog geen dertig toen hij, net terug uit Spanje, definitief met het voetballen stopte en aan de slag ging als onroerend-goedbemiddelaar. De oud-international, die vooral furore maakte bij Ajax, heeft nooit spijt gehad van die beslissing. “Ik was geen supervoetballer”, zei Van Dijk in 1985 in een vraaggesprek met deze krant. “Hoewel ik altijd mijn doelpunten scoorde en mijn contract zoveel mogelijk probeerde waar te maken. Maar op een gegeven moment viel de genoegdoening voor mezelf weg. Ik wilde de nadagen van mijn carrière niet slijten bij een mindere club. Ik had aanbiedingen op zak van FC Amsterdam, Beerschot en FC Utrecht. Het vooruitzicht weer elke dag naar die training te moeten stond me echter zo tegen dat ik besloot te stoppen.”