Telecomgigant passeert Nomura

TOKIO, 8 JULI. De Japanse telecomgigant NTT heeft de grote Japanse effectenhuizen gepasseerd bij de uitgifte van nieuwe obligaties, omdat ze zijn betrokken bij een financieel schandaal. Dit heeft de Japanse Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) gisteravond gemeld.

Volgens het blad is dit de eerste keer dat een Japans bedrijf bij de uitgifte van aandelen of yen-obligaties alle Japanse effectenhuizen links laat liggen. NTT heeft nu de Amerikaanse handelsbanken Merryl Lynch en Morgan Stanley aangezocht om de uitgifte van yen-obligaties op de Europese yenmarkt te verzorgen. Het bedrijf wil 100 miljard yen (1,7 miljard gulden) op de Europese markt bijeen zien te brengen. NTT was vroeger alleen binnenlands actief, maar door veranderingen op de Japanse telecommarkt is het zich nu aan het voorbereiden op internationale expansie.

Al enkele maanden loopt een onderzoek tegen het grootste Japanse effectenhuis, Nomura, wegens illegale effectenhandel en het illegaal afkopen van criminelen. Een week geleden werd bekend dat er verdenkingen bestaan dat ook de andere drie grote Japanse effectenhuizen, Daiwa, Yamaichi en Nikko, zich aan illegale effectenhandel schuldig hebben gemaakt.

Eerder zei de regering reeds dat het voorlopig geen gebruik meer zal maken van de diensten van Nomura bij de uitgifte van obligaties. NTT is voor tweederde eigendom van de Japanse overheid. Gisteren schreef de Nihon Keizai Shinbun - door critici beschouwd als de spreekbuis van de Japanse regering - dat “de kans bestaat dat meer en meer bedrijven dezelfde kritische houding zullen aannemen als NTT”.