Kok niet tegen vijf nieuwe leden NAVO

DEN HAAG, 5 JULI. Nederland wijst uitbreiding van de NAVO met vijf lidstaten in 1999 niet op voorhand af. Volgens premier Kok zal Nederland volgende week tijdens de top in Madrid “een flexibele positie” innemen om consensus over een besluit mogelijk te maken. Dit zei Kok gisteren na afloop van de ministerraad.

De zestien lidstaten van de NAVO zullen waarschijnlijk woensdag een besluit nemen over de vraag welke landen op korte termijn tot het bondgenootschap kunnen toetreden. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vinden een uitbreiding met drie landen het absolute maximum. Frankrijk en Italië willen dat naast Polen, Tsjechië en Hongarije ook Slovenië en Roemenië in 1999 worden toelaten.

Volgens premier Kok liggen de posities van verschillende lidstaten over de uitbreiding van de NAVO “sterk tegenover elkaar, met de Verenigde Staten en Frankrijk in een hoofdrol”.

“De Amerikanen hebben zich ingegraven op hun standpunt van drie nieuwe lidstaten, terwijl de Fransen alleen vijf landen willen toelaten, omdat ze anders onvoldoende perspectief in een uitbreiding zien”, aldus Kok.

Als besloten wordt slechts drie landen toe te laten, dan moet volgens Kok aan Roemenië en Slovenië voldoende perspectief worden geboden om binnen afzienbare termijn alsnog tot het bondgenootschap te mogen toetreden.