Index houdt stand boven 900 puntengrens

AMSTERDAM, 4 JULI. Geholpen door een hoger Wall Street, een stabiele dollar en een vaste obligatiemarkt stegen de koersen op het Damrak vanmorgen opnieuw. De grens van 900 punten voor de AEX-index, die gisteren al tijdelijk werd doorbroken, werd vanmorgen opnieuw overschreden.

AMSTERDAM De index bereikte rond het middaguur een niveau van 905,14 punten, tegen een slot van 897,10 punten gisteren. Verrassend was de vaste stemming allerminst. De Dow Jones-index op Wall Street was gisteren met een koerswinst van 100 punten op 7.895 gesloten, terwijl ook elders in Europa de aandelenkoersen omhoogschoten. De obligaties noteerden onveranderd.

Na het goede nieuws op woensdag dat de Amerikaanse centrale banken de rente ongemoeid lieten, kregen de koersen gisteren de wind in de rug van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daar bleek het aantal banen in juni weliswaar met 217.000 te zijn gestegen, maar de werkloosheid liep op van 4,8 procent naar 5 procent. Een afnemende angst voor loonstijgingen, daarmee voor inflatie en dus voor een rentestijging, gaf de koersen vleugels.

Voordat de beurs om half tien openging, kwam Océ al met goed nieuws. De Limburgse fabrikant van kopieermachines en printers verraste beursanalisten door een halfjaarwinst van 103 miljoen gulden te melden, 50 procent meer dan vorig jaar. De koers schoot 9,50 gulden omhoog tot 260 gulden, en zakte later iets terug tot 256,60 gulden.

Van Ommeren lag nog beter in de markt. Handelaren zagen de koers van het transport- en opslagfonds stijgen tot 83,20 gulden, een winst van 4,20 gulden.

Philips klom 2,90 gulden op 142,90 gulden. DSM maakte vanmorgen de volledige overname bekend van een chemiefabriek in India. De onderneming levert materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van antibiotica. India geldt als een grote antibioticamarkt. Het aandeel DSM klom na het nieuws over de deelneming 5 gulden op 204,50 gulden.

KLM was een van de verliezers. De koerswinst, geboekt na berichten over de mogelijke verkoop van het Northwest-belang, ging deels verloren. KLM zakte 1,20 gulden op 66,40 gulden.

Op de locale markt was Athlon uitblinker. De onderneming heeft belangen genomen in een autodealer te Sliedrecht. Het fonds won 16,30 gulden op 160 gulden. LCI klom 13 gulden op 153 gulden, Van der Hoop Effektenbank 1,80 gulden op 22,80 gulden en Mulder Boskoop 2,50 gulden op 52,50 gulden. Tulip zakte 80 cent op 15,80 gulden.

De koers van de dollar gaf weinig verandering te zien op 1,9670 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York, die vooruitlopend op de onafhankelijkheidsdag slechts een halve handelsdag open was, hadden de aandelenkoersen de wind stevig in de rug. Er rolde een nieuw record van 7.895,81 uit de bus voor het Dow Jones-gemiddelde, een winst van 100,43 punten of 1,29 procent.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio kwam de slotstand van het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen onder de 20.000-puntengrens uit. De Nikkei eindigde de dag met een notering van 19.968,00, wat een verlies van 153,41 punten betekende. De achteruitgang vloeide vooral voort uit technische factoren.