Wat doen we met de kinderen?

De vakantie is begonnen. Onvermijdelijk komt het moment dat de kinderen zijn uitgespeeld met alle poppen en power rangers of de regen met bakken uit de hemel komt. Tien tips voor jengelende kinderen en wanhopige ouders.

Speel een dag voor kok

Kook een diner voor de hele familie. Neem 's ochtends het menu door (maak vooral wat je zelf lekker vindt), haal de boodschappen, maak een menukaart, versier de tafel en vraag of iedereen zich feestelijk aankleedt. Wie eerst ideeën wil opdoen, kan een bezoekje brengen aan de (kinder-)boekwinkel. Behalve kinderkookboeken zijn daar ook andere doe-boeken te vinden.

Film maken

Misschien mag je van je ouders wel een videocamera lenen, maar nog leuker is het om bij je grootouders te informeren of ze nog een 8mm filmcamera hebben. Filmpjes zijn te koop voor circa ƒ 30 (incl. ontwikkelen). Bedenk wat voor verhaal je wilt verfilmen, maak een draaiboek, zorg voor acteurs (broers, zusjes, ouders, poppen, huisdieren of buurtkinderen) en richt een filmset in. Draaien maar! Daarna moet je geduld hebben, want het ontwikkelen duurt ongeveer twee weken. Een foto-roman is een goed alternatief. Met een wegwerpcamera en een één uur ontwikkelservice zijn de plaatjes snel klaar.

Film kijken

Als je liever films kijkt dan maakt, kun je in plaats van een video ook eens een 8mm of 16mm film en -projector huren. Dat kan bv bij Film Office in Utrecht (Biltstraat 79, 030-231579). Een super8 projector kost ƒ 36,75 per dag en tekenfilms vanaf 10 min zijn te huur vanaf ƒ 7,95. Wie ruimte heeft om een huisbioscoop in te richten, kan een 16mm projector huren voor ƒ 78,75. Films zijn te huur vanaf ƒ 65,45 (±40 min). De kindervideowinkel in Amsterdam (Sarphatistraat 183, 020-6228206) heeft kinder- en jeugdfilms op video.

Schminken

In elke speelgoedwinkel is schminkverf of -krijt te koop. Schmink jezelf of je vriendjes als dier, piraat of prinses. Je kunt je ouders, ooms, tantes of buren vragen of ze jury willen zijn (en voor prijzen zorgen). Helemaal leuk is als je je ook nog in stijl verkleedt: maak bv van karton een hoofdband, plak daarop geschilderde dierenoren vast. Of maak van een papieren zak een ridderhelm. In de verkleedkist liggen misschien nog wel wat gekke kleren. (Van deze verkleedpartij kun je natuurlijk weer een video of film maken).

Maak je eigen ganzenbordspel

Waarom moeten ganzen altijd in de put terechtkomen en waarom zou je alleen kunnen ganzenborden met ganzen? Met een stuk karton, oude tijdschriften, een schaar en lijm kun je een autobord maken, een popsterrenbord of een sportbord. Bedenk van tevoren wanneer je een beurt moet overslaan, dus bij een voetbalbord: de voetballer breekt zijn been, hij krijgt een rode kaart, mist een strafschop of deelt een karatetrap uit.

Iconen maken

In een museum heb je vast wel eens een icoon gezien: een schildering van Christus, Maria of een heilige op hout. Zo'n icoon kun je zelf maken en net zo heilig als je zelf wilt. Zaag een niet te groot stuk hout of mdf uit. Besmeer het aan een kant met kwastplamuur, teken het portret en verf de achtergrond rood en daarna goudkleurig. Door de rode ondergrond krijgt het goud een diepe kleur. Verf het portret. Wil je een stralenkrans maken, knip dan eerst een sjabloon uit, plaats dat op het hoofd van 'de heilige' en 'vul' het in met alabastine. Wil je de kroon met kralen versieren, dan moet dat als de alabastine nog vochtig is. Verf 'm daarna.

Rariteitenkabinet

Ontdekkingsreizigers verzamelden van alles op hun reizen. Thuis richtten zij rariteitenkabinetten in: kastjes met gedroogde planten, schelpen, stenen, maar ook griezelige dingen als opgezette dieren of beestjes op sterk water. Die laatste zul je niet snel meenemen van vakantie, maar andere vondsten (zoals souvenirs, ansichtkaarten en ijslepeltjes) kun je bewaren in een vitrinekastje (ƒ 9,75 bij Ikea).

Je kunt ook een schoenendoos nemen, waarvan je een kijkdoos maakt.

Het chocoladespel

Dit spel kun je alleen spelen als je van chocola houdt en het niet te warm is, want de chocola mag niet smelten. Nodig zijn: een grote plak chocola, een mes en vork, een dobbelsteen, een jas, een sjaal, een muts en een paar handschoenen. Wie zes gooit, begint: jas aan, muts op, sjaal om, handschoenen aan. Terwijl de anderen proberen ook zes te gooien, probeer jij met mes en vork een stukje chocola af te snijden en op te eten. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk chocola voor de neus van de anderen wegkaapt. Wie chocola te hard vindt om te snijden, kan ook ontbijtkoek nemen.

Fruitbonbons

Koop allerlei fruit, zoals aardbeien, druiven, banaan, perzik en noten. Smelt chocolade in een pan en doop het fruit hierin. Laat het op een koele plek drogen. En dan maar smullen van je zelfgemaakte bonbons!

Schilderij maken

Maak met een aantal kinderen één schilderij. Koop stevige (witte) katoenen stof of kaasdoek, bv. van 1.20 x 1.20 meter. Maak een raamwerk van latjes van 1 x 1 meter en span daar het doek overeen, zet het aan de achterzijde vast met nietjes of kleine spijkertjes. Smeer het in met kwastplamuur en laat dat goed drogen. Spreek met elkaar af wie welk gedeelte beschildert. Als je allemaal hetzelfde wilt schilderen, kan dat en het is niet erg als er auto's door de lucht vliegen. Gebruik sneldrogende verf.