Aanbieders Internet lopen weg bij PTT

ROTTERDAM, 3 JULI. Bedrijven die toegang verlenen tot Internet keren PTT Telecom op grote schaal de rug toe. De alliantie Enertel van energie- en kabelbedrijven zegt contracten te hebben afgesloten met 78 procent van de onafhankelijke Internet-aanbieders voor de levering van toegang tot Internet ten behoeve van hun klanten.

Volgens H. Robben van Enertel heeft zijn bedrijf “handig gebruik gemaakt” van de angst die bestaat onder Internet-aanbieders dat PTT Telecom deze markt geheel naar zich toe zal trekken. Om abonnees in heel Nederland tegen lokaal tarief een verbinding te bieden met Internet hebben aanbieders een netwerk nodig van 32 zogenoemde inbelpunten. Enertel heeft zelf een landelijk netwerk met een hoge capaciteit. Volgens Robben heeft Enertel met meer dan 78 procent van de onafhankelijke Internet-aanbieders contracten gesloten voor de verwerking van het binnenkomend Internet-verkeer van hun abonnees.

Onafhankelijke Internet-aanbieders, in de woorden van Robben, zijn bedrijven die niet gelieerd zijn aan een telecombedrijf. PTT Telecom en Telfort (British Telecom en Nederlandse Spoorwegen) participeren in respectievelijk Planet Internet/World Access en World Online, de grootste Internet-aanbieders in Nederland.

Een woordvoerder van PTT Telecom noemde het grote aantal onafhankelijke klanten dat Enertel heeft binnengehaald vanmorgen “een belangrijk signaal dat we serieus moeten nemen”. Hij betwijfelt echter of het percentage juist is. Volgens de woordvoerder betreft het vooral kleinere Internet-aanbieders. Enertel ontkent dit.

PTT Telecom is niet alleen aandeelhouder in Planet Internet/World Access, maar wil ook zelf een positie opbouwen op de Internet-markt. Eerder dit jaar maakte PTT Telecom bekend dat het onder de naam 'het Net' zijn telefoonabonnees vanaf dit najaar een elektronische postbus wil aanbieden. Of dat mag wordt nog onderzocht door de ministeries van Verkeer en Economische Zaken en de Europese Commissie.

PTT Telecom heeft zch met 'het Net' ook opgeworpen als toeleverancier van Internet-aanbieders. Evenals Enertel wil PTT Telecom het binnenkomend verkeer van abonnees voor hen afhandelen. PTT Telecom benadrukte geen toegang te willen bieden tot het World Wide Web (het deel van Internet waarop ook plaatjes te zien zijn) en geen extra diensten te willen aanbieden. Internet-aanbieders waren desondanks verontrust over het initiatief. Robben van Enertel zegt: “PTT Telecom gaat met e-mail de concurrentie aan met zijn klanten. Die strijk je daarmee tegen de haren in.”