Toespraken

Delen van de toespraken van Chris Patten, de laatste Britse gouverneur, prins Charles, de Chinese president Jiang Zemin en Tung Chee-hwa, de voorzitter van de Wetgevende Raad.

Jiang Zemin

“Op dit moment kijken mensen van over de hele wereld naar Hongkong (...) Dit is zowel een feest voor de Chinese natie als een overwinning voor universele vrede en rechtvaardigheid.

“Eén juli 1997 zal de geschiedenis ingaan als de dag die de eeuwige herinnering verdient. De terugkeer van Hongkong bij het moederland, na een eeuw van onbestendigheid, bewijst dat de kameraden in Hongkong van nu af aan de werkelijke heersers van dit Chinese land zijn geworden en dat voor Hongkong een nieuw tijdperk van ontwikkeling is aangebroken.

“Deng Xiaoping zal in de geschiedenis herinnerd worden voor zijn originele concept: één land, twee systemen. De manier waarop we het vraagteken Hongkong succesvol hebben opgelost, ligt precies in de lijn van dat idee: diplomatieke onderhandelingen en de uiteindelijke terugkeer van Hongkong naar het moederland.”