Timman en Nikolic houden het hoofd koel bij Nederlandse titelstrijd; Schakers genieten van vrolijke muziek

ROTTERDAM, 30 JUNI. Er werd zaterdag een volleybaltoernooi gespeeld vlak buiten het Feyenoordstadion, begeleid door vrolijke muziek waarvan de schakers konden meegenieten.

Twintig jaar geleden werden Larsen en Portisch, ook in Rotterdam, tijdens hun kandidatenmatch voor het wereldkampioenschap door de tamboerijnen en schalmeien van het Leger des Heils uit de speelzaal verdreven, maar zo erg was het deze keer niet, de deelnemers aan het NK vroegen wel nieuwsgierig welk concert er op het programma stond, maar klaagden niet, en de leiders van het klassement, Timman en Nikolic, hielden het hoofd koel.

Timman won van Karel van der Weide. Vroeger speelde Timman in het kampioenschap van Nederland tegen diens vader Piet van der Weide en hij zal ongetwijfeld de ambitie hebben om later nog eens de derde generatie Van der Weide te verslaan.

Het ging zaterdag overigens lang niet vanzelf. Timman stond met zwart al gauw iets beter, maar Van der Weide had het eindspel waarschijnlijk wel kunnen houden als hij tijdig een pion geofferd had. Dat deed hij niet en hij raakte steeds meer in het nauw. Op een gegeven moment kondigde de schaakcomputer Rebel, die de partijen stilletjes volgt, op zijn scherm aan dat Timman mat in acht kon geven. In het geven van mat in acht hebben computers geen menselijke concurrentie. Timman zag het mat niet en ging in plaats daarvan een dame halen, wat ook voldoende was.

Nikolic had tegen Cifuentes met een kleine combinatie een mooi eindspel bereikt dat Cifuentes vervolgens met grote vindingrijkheid en hardnekkigheid verdedigde. “Ik had het idee dat ik hem vier keer moest verslaan in deze partij“, zei Nikolic na afloop. Dat het tenslotte zou lukken, daar had hij niet aan getwijfeld.

Zo bleven Timman en Nikolic samen bovenaan, met 5,5 uit 7. Sokolov, die vrijdag tot op een half punt afstand genaderd was, viel zaterdag iets terug na een remise tegen van der Wiel, een Schotse partij die op de vijftiende zet heel ingewikkeld en spannend leek en acht zetten later opeens als een nachtkaars uitging.

Van der Wiel deelt nu de vierde plaats met Sosonko, de oudste deelnemer, die zaterdag tegen een voormalige leerling aan moest treden, Erik van den Doel. Het gebeurt vaak dat tussen leerling en leermeester de oude gezagsverhoudingen blijven bestaan, ook als er door veranderde krachtsverhoudingen objectief geen reden meer voor is.

Van den Doel speelde heel bevangen tegen Sosonko, ver beneden de kracht die hij eerder in het toernooi heeft gedemonstreerd, en Sosonko kon met weinig moeite een strategisch lesje geven.

Dramatisch was het lot van Friso Nijboer, die met zwart tegen Riemersma met groot voordeel uit de opening kwam, een kwaliteit won en toen nog slechts technische problemen hoefde op te lossen, maar in tijdnood alles weggaf. Van gewonnen via remise naar totaal verloren, binnen een paar zetten. Nijboer overschreed de tijd op het moment dat er ook geen goede zet meer te vinden was. Gebroken bleef hij achter het bord en zijn vriendin kon hem er slechts met grote moeite van overtuigen dat er nog een leven na de schaakpartij was.

Van der Sterren en Piket speelden een lange en boeiende remise, met een ongebruikelijke materiaalverhouding, dame tegen drie stukken. Het evenwicht leek nooit verbroken.

Wit Van den Doel-zwart Sosonko

1. Pg1-f3 c7-c5 2. g2-g3 d7-d5 3. Lf1-g2 Pb8-c6 4. 0-0 e5 5. d2-d3 Lf8-e7 6. e2-e4 Pg8-f6 7. Pb1-c3 Wit speelt Konings-Indisch met een tempo meer, maar dit is niet de juiste manier om van het extra tempo te profiteren. 7...d5-d4 8. Pc3-e2 Pf6-d7 9. Pf3-d2 h7-h5 Zwart wil aantonen dat het allerminst een nadeel is dat hij nog niet gerokeerd heeft. 10. f2-f4 h5-h4 11. Pd2-f3 h4-h3 12. Lg2-h1 Pd7-f6 Hoewel de opening voor wit niet naar wens is verlopen zou hij nog allerminst kansloos zijn als hij nu zijn stukken geactiveerd had met 13. fxe5 Pg4 14. e6 Lxe6 15. Pf4. Zijn volgende twee zetten zijn moeilijk te begrijpen. 13. Pf3-d2 Pf6-g4 14. Pd2-b1 g7-g5 Garandeert dat wits Pe2 niet meer op goede velden komt. 15. Lh1-f3 Ook na 15. f5 c4 zou de strijd zich op slechts één helft afspelen. 15...g5xf4 16. g3xf4 Th8-g8 17. Pe2-g3 Le7-h4 18. Lf3xg4 Lc8xg4 19. Dd1-e1 Dd8-d7 Zwart heeft al bijna beslissende aanval en in ieder geval voordeel op beide vleugels. 20. a2-a3 0-0-0 21. b2-b4 c5-c4 22. Pb1-d2 e5xf4 23. Tf1xf4 Pc6-e5 24. Pd2xc4 Lh4xg3 25. h2xg3 Pe5-f3+ 26. Tf4xf3 26...h3-h2+ 27. Kg1-f2 Of 27. Kxh2 Lxf3 28. Pe5 Th8+ 29. Kg1 Th1+ 30. Kf2 De6 27...Lg4xf3 28. Kf2xf3 Dd7-g4+ 29. Kf3-g2 h2-h1D+ 30. Kg2xh1 Dg4-h3+ Wit gaf op.

    • Hans Ree