Slecht weer ontregelt groot deel Europa

ROME/MADRID, 30 JUNI. In delen van Europa heeft uitzonderlijk slecht weer dit weekeinde voor veel overlast gezorgd. In het noorden van Italië kostten overstromingen ten gevolge van zware regenval het leven aan zeker drie mensen. Voor het eerst in vijftig jaar sneeuwde het in juni in Midden-Spanje. Ook in delen van Frankrijk was het weer uitzonderlijk slecht.

In Noord-Italië leidden de zware regenval tot overstromingen. Op veel plekken was het verkeer een grote chaos door het slechte weer. Zaterdag werd het treinverkeer tussen Duitsland en Italië enige tijd onderbroken, nadat modderstromen de spoorlijn blokkeerden. In Lezzano aan het Comomeer werd een automobilist meegesleurd door een kolkende rivier toen hij zijn auto in veiligheid probeerde te brengen. Een dertigjarige man overleed toen hij de modder uit de kelder van zijn huis probeerde te scheppen. Vanmorgen werd een alpinist dood gevonden in de Piemonte. Lombardije en Trentino-Alto Adige, waar inmiddels honderden gezinnen uit voorzorg zijn geëvacueerd, hebben de regering in Rome inmiddels opgeroepen de noodtoestand in deze regio's uit te roepen. Langs de Italiaanse kust verdronken vijf mensen door de hoge golfslag. In Midden-Spanje viel een pak sneeuw dat op sommige plaatsen vijftien centimeter dik was. Slechts met behulp van sneeuwkettingen konden automobilisten zich er een weg doorheen banen. Het hele noorden van Spanje was in de greep van een koudegolf, die werd veroorzaakt door een felle noordenwind.

In Frankrijk regende het gisteren vooral in de Jura en de Haute-Savoie (beide in het oosten). In delen van Haute-Savoie was er sprake van zware hagelbuien, volgens inwoners de ergste in twintig jaar. In de Jura raakte een groep van drie speleologen in de problemen bij de afgrond van de Gros-Gadeau. Een van de onderzoekers is inmiddels gered, naar de twee anderen wordt nog steeds gezocht. (AP, AFP, Reuter, ANP)