Situatie in Mir weer comfortabel

MOSKOU, 30 JUNI. De situatie in het ruimtestation Mir is voor de bemanning weer min of meer comfortabel na het herstel van een cruciaal stabilisatiesysteem. De drie ruimtevaarders verschenen gisteren op televisie na vier dagen koortsachtig werken in een hete en vochtige atmosfeer.

Ze moeten de komende dagen oefenen met het werken in ruimtepakken. Pas dit weekeind kan een bevoorradingsraket worden gelanceerd met apparatuur om de verbinding te herstellen met de zonnecellen van het Spektr-laboratorium. De Spektr werd midden vorige week afgesloten nadat een onbemand vrachtschip een gat in de wand van het lab sloeg. Ook een zonnepaneel liep daarbij zware averij op.

Het probleem is dat de nieuwste zonnecellen zich in de Spektr bevinden en het ruimtestation nu op halve kracht draait. De twee Russische bemanningsleden zullen zes tot acht uur nodig hebben om reparaties te verrichten in de Spektr. Bij het openen van het luik naar het centrale compartiment bestaat het risico dat de luchtdruk overal wegvalt. Uit voorzorg zal de Amerikaanse astronaut Michael Foale daarom klaarzitten in het ruimteschip Sojoez-7, dat aan de Mir is bevestigd voor evacuaties. (AP, Reuter)