Renault ontmantelt Vilvoorde toch

BRUSSEL, 30 JUNI. De raad van bestuur van Renault heeft zaterdag in Parijs definitief beslist dat de fabriek in het Belgische Vilvoorde nog dit jaar sluit. Het besluit leverde de Franse premier Jospin kritiek op van de communisten in zijn regering. De Belgische premier Dehaene sprak gisteren van “een enorme ontgoocheling” en zei dat Jospin “valse illusies had gewekt” bij de Renault-arbeiders.

Na de recente verkiezingen in Frankrijk, waarbij de socialisten van Jospin aan de macht kwamen, was in België hoop gerezen dat de vier maanden geleden al aangekondigde sluiting van Renault-Vilvoorde zou worden herroepen. De Franse overheid bezit 46 procent van de aandelen Renault. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Jospin de sluiting opnieuw te bekijken. Maar onmiddellijk na zijn verkiezing verklaarde hij al dat het aan de Renault-directie is om een besluit te nemen. Jospin wordt nu binnen zijn regering aangevallen door de communisten die pleiten voor uitstel van sluiting.

De Renault-directie kwam dit weekeinde tot een besluit op grond van een rapport van een door de regering aangestelde onafhankelijke expert, die alternatieven voor sluiting onderzocht. Zij kwam tot de conclusie dat sluiting de enige manier is om de onderneming weer gezond te maken.