Personeel NS niet gratis naar buitenland

ROTTERDAM, 30 JUNI. De werknemers van de Nederlandse Spoorwegen verliezen de mogelijkheid om gratis in het buitenland te reizen.

Want volgens de belastingdienst geldt dit sinds 1 januari 1997 door een wetswijziging als belastbaar loon in natura. De fiscus is daarom ook in gesprek met de KLM over het eventueel belasten van de grote personeelskortingen op vliegtickets.

De NS willen dit jaar de belastingaanslag over de personeelkaartjes nog afkopen.

Het spoorbedrijf onderhandelt op het ogenblik met de belastingen over 'een miljoenenaanslag' naar aanleiding van het vrij reizen.

Volgend jaar zullen de spoorwegwerknemers daarvoor zelf moeten betalen. Maar volgens een NS-zegsman blijft het lastig om de werkelijke waarde van een 'vrij vervoertje' te bepalen.

De KLM twijfelt nog of het strengere belastingregime gevolgen heeft voor haar werknemers. “Ons personeel betaalt hoe dan ook 5 procent van het hoogste economytarief en daarom kun je niet spreken van loon in natura”, zegt een KLM-woordvoerder.

“We hebben tegenwoordig goedkope aanbiedingen die minstens zo voordelig uitvallen. Bovendien kunnen onze mensen alleen mee als er stoelen over zijn en dat komt tegenwoordig met onze huidige hoge bezettingsgraden steeds minder vaak voor.”