Paul Haarhuis verzuimt Wimbledon in rouw te dompelen

LONDEN, 30 JUNI. Matchpoint! In de vijfde set van zijn duel tegen Tim Henman mag Paul Haarhuis bij de stand 5-4 en 40-30 serveren voor de wedstrijd. Na drie uur en vijf minuten zinderend spel kan de Nederlander met één goede service Engeland in rouw dompelen. Eén rake klap scheidt Paul Haarhuis nog van Nederlands onderonsje in de vierde ronde tegen Richard Krajicek.

Bij een paar meisjes met tennisballen als oorhangers en het haar in de kleuren van de Britse vlag lopen de tranen over de wangen. Een nacht lang hebben ze in de rij gestaan om hun held te kunnen zien. 'Henman, Henman', hebben ze de hele dag gezongen. En dan slaat zo'n ijzige Nederlander hun Tim naar huis.

Het centrecourt houdt de adem in. De eerste service van Haarhuis gaat uit. Als de tweede opslag buiten het servicevak van Henman valt klinkt opgelucht gejuich. Na nog een dubbele fout van Haarhuis explodeert het stadion van vreugde: breakpoint! De 'Groene kathedraal' schudt op zijn grondvesten als Haarhuis in het net volleert: 5-5! De Engelsen vallen elkaar in de armen, Henman leeft nog.

Drie kwartier en veertien games later is het heroïsche duel nog steeds aan de gang. De 11.000 toeschouwers van Court 1 hebben hun zitplaats verlaten om buiten het nieuwe stadion op een groot videoscherm de verrichtingen van hun landgenoot te kunnen volgen. Bij 12-11 krijgt Henman de kans met één klap de wedstrijd te beslissen. Maar Haarhuis blijft kalm en maakt gelijk. Even later krijgt Henman drie matchpoints op rij en gaat Haarhuis door de knieën. Met een backhandpasseerslag zorgt de Engelsman na drie uur en 58 minuten voor een orkaan van geluid: 6-7 (5-7), 6-3, 6-2, 4-6 en 14-12. “Dit was geen vier-uur-theetijd-publiek”, sprak Haarhuis na afloop. “De toeschouwers hebben een groot aandeel in mijn overwinning”, vond Henman.

Om de achterstand op het wedstrijdschema in te kunnen lopen, besloot de All England Club zaterdag na een week vol regen tot een extra speeldag op de 'middelste' zondag. Alleen in 1991 brak de organisatie eerder met de tradionele vrije dag. Zit het centrecourt doorgaans vol met stijve Britten die hun toegangsbiljet cadeau krijgen van een zakenrelatie, op People's Sunday kunnen kaartjes alleen aan de kassa worden gekocht. Een ander soort tennisfans krijgt de kans 'The Championships' te bezoeken. 's Morgens stond op Church Road een rij met een lengte van negen kilometer. “Dit zijn de echte tennisfans”, oordeelde een portier.

Haarhuis had geen hinder gehad van de lawaaiige supporters, ook al begroetten zij zijn 18 dubbele fouten soms met gejuich. “Misschien ging Henman er beter van spelen, maar ik had er zeker geen last van”, zei de 31-jarige routinier, die in New York bij de US Open tegen de lokale held John McEnroe al eens 20.000 vijandige toeschouwers weerstond.

Hoewel hij in zijn carrière lange tijd gekluisterd was aan de baseline, speelde de voortreffelijk vollerende Haarhuis gisteren zeer aanvallend. Ondanks zes setpunten tegen veroverde hij met een tiebreak uitgekookt de eerste set. Na het verlies van de volgende twee sets had Haarhuis in de vierde aan één break genoeg voor een beslissende vijfde set die uiteindelijk ruim anderhalf uur zou duren. Het gemis van een echt wapen brak Haarhuis daarin op. Henman bleek net iets koelbloediger, net iets vasthoudender, en ook iets gelukkiger.

De complimenten voor zijn goede spel konden de verliezer gestolen worden. “Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst na een nederlaag zo teleurgesteld ben geweest”, zei Haarhuis. “Dit verlies kost me honderd punten voor mijn ranking, daar baal ik nog het meeste van.”

Een overwinning zou Haarhuis in de vierde ronde ook de kans op revanche hebben geboden voor de nederlaag die hij twee weken geleden in Rosmalen leed tegen Richard Krajicek. De regerend Wimbledon-kampioen bereikte de beste zestien door twee overwinningen. Zaterdag won Krajicek in de tweede ronde moeizaam in vijf sets van de voortreffelijk retournerende Roemeen Andrei Pavel, 3-6, 6-4, 6-7, 6-3 en 6-3. Tegen de Tsjech David Rikl ging het gisteren veel soepeler, 6-4, 6-3 en 7-5.

Haarhuis gaf Krajicek de beste kansen in het duel tegen Henman. “Tennistechnisch gezien schat ik Richard hoger in.” De Brit betreurde het dat hij morgen een minder luidruchtig publiek treft. “Ik zou de supporters van vandaag er graag weer bij hebben. Maar morgen ligt de druk bij Krajicek, hij is de verdedigend kampioen. Ik geloof absoluut dat ik van hem kan winnen.”

Van die zelfverzekerde woorden zal Krajicek niet wakker liggen. De regerend kampioen keek na zijn zege op Rikl vol vertrouwen uit naar de volgende Brits-Nederlandse confrontatie. “Tegen Pavel heb ik me niet opgewonden. Ondanks de achterstand heb ik geen spanning gevoeld en ben ik steeds positief gebleven. Hij speelde alles of niets en had het geluk aan zijn zijde. Ik kreeg 34.000 kansen en benutte ze aanvankelijk niet, hij kreeg er eentje en benutte hem wel.”

Over de uitwedstrijd die hem op centrecourt wacht, deed Krajicek laconiek. “Ik ben niet ontevreden over mijn spel, ik weet mijn kansen te pakken. En het Engelse publiek? Ik verwacht dat de helft van de toeschouwers op mijn hand zal zijn. Of misschien iets minder, laten we zeggen 49 procent voor mij en 51 procent voor Henman.”

John van Lottum blijft verbazen op Wimbledon. De 21-jarige qualifier plaatste zich gisteren voor de derde ronde door een regelmatige overwinning op Renzo Furlan, de Italiaan die zaterdag in vijf sets van Jan Siemerink won. Vandaag speelt Van Lottum tegen de Chileen Marcello Rios, die gisteren in vier sets afrekende met Dennis van Scheppingen. De verrassing van het weekeinde was de uitschakeling van Goran Ivanisevic. De als tweede geplaatste Kroaat verloor van de Zweed Magnus Norman.

“Ongelooflijk dat ik juist hier het beste resultaat van mijn carrière haal”, zei Van Lottum na zijn tweede zege op Wimbledon. Met de premie voor het bereiken van de derde ronde, zo'n 53.000 gulden, verdubbelde de nummer 366 van de wereld ruimschoots zijn verdiensten in zijn profloopbaan tot nu toe. Ondanks zijn schriele postuur - 65 kilo bij 1,86 meter - heeft hij weinig moeite met fysiek veel sterkere tegenstanders. “Ik gebruik gewoon de kracht van hun ballen”, zei Van Lottum.

In een hoogstaand baselineduel toonde Van Lottums volgende tegenstander Rios zich gisteren net iets vaster dan Dennis van Scheppingen. Van Lottum verheugde zich op het duel met de nummer tien van de wereld. “Ik wil wel eens tegen een topper staan en kijken hoever ik kom. Ik geef mezelf een geode kans.”

Jan Siemerink moest vier dagen wachten op het vervolg van zijn dinsdag afgebroken partij tegen Furlan. Bij 2-2 in de vijfde set kwamen de twee zaterdag weer op de baan. Na één zwakke servicegame kon Siemerink weer inpakken.

Verrassend was de nederlaag van Goran Ivanisevic. De Kroatische nummer twee van de plaatsingslijst sloeg zaterdag tegen Magnus Norman 46 aces, een Wimbledon-record, maar toonde zich zaterdag tegen de 21-jarige Zweed een te beperkt speler.

Tegen Brett Steven betaalde Norman gisteren de tol van zijn inspanningen. De Nieuw-Zeelander schakelde de Zweed in vier sets uit.

Becker, Sampras en Kafelnikov maakten hun favorietenrol wel waar en behaalden in de tweede ronde simpele overwinningen.

    • Arjen Ribbens