Palestijnen woedend over spotprent

TEL AVIV, 30 JUNI. Een pamflet waarop de profeet Mohammed te zien is als een varken dat de Koran schrijft, heeft onder Palestijnen tot grote woede geleid. De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren zijn verachting uitgesproken voor de spotprent.

Een Israelische rechtbank heeft gisteren de vasthouding voor vijf dagen gelast van een 25-jarige Israelische vrouw uit Jeruzalem die de pamfletten eind vorige week plakte op winkelruiten in het Palestijnse deel van Hebron.

De Palestijnen nemen deze belediging van de islam en de profeet Mohammed hoog op. Evenals voor het jodendom is het varken voor de islam afstotend onrein. “Het is erger dan de moordpartij die dr. Baruch Goldstein in de moskee in Hebron (29 doden) aanrichtte”, zei een Palestijn gisteren in Hebron. In de stad doen Palestijnse tegenpamfletten de ronde waarin wraak wordt aangekondigd voor deze Israelische provocatie. Premier Netanyahu bood gisteren namens het hele Israelische volk Mustafa Natshe, de burgemeester van Hebron, telefonisch zijn verontschuldigingen aan voor deze “aanval tegen een van de grote godsdiensten”. Palestijnen in Hebron zeggen dat dit incident een goede aanleiding voor Netanyahu is om de kleine joodse gemeenschap in de oude wijk van Hebron te evacueren.

Het pamflet was zaterdag aanleiding tot nieuwe botsingen in de stad tussen Palestijnse demonstranten en Israelische troepen die de joodse gemeenschap van over de vierhonderd mensen beschermen. Israelische en Palestijnse bronnen vragen zich af of de beledigende kracht van het pamflet de vonk is die tot de voorspelde Israelisch-Palestijnse explosie zal leiden. Over de mogelijkheid van het volledig uit de hand lopen van de situatie tussen Israeliërs en Palestijnen wordt dagelijks in Israel en in de Palestijnse bestuursautonomie gesproken. De consensus is dat het tot een Israelisch-Palestijns treffen naar Libanees model kan komen indien de huidige impasse in het vredesproces niet wordt doorbroken.

De regering-Netanyahu gaat intussen van crisis naar crisis. De minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, heeft dit weekeinde zijn vertrouwen in Netanyahu opnieuw opgezegd; hij overweegt weer af te treden. Aanleiding tot de nieuwe problemen is het door de televisie onthulde onderhoud tussen minister Ariel Sharon en de Palestijnse onderhandelaar Abu Mazen. Eerder vorige week had Netanyahu beloofd dat Levy voor de volle honderd procent bij het vredesproces zou worden betrokken.