MET MES EN VORK À LA FISHER

Van te lang gekookte spruiten moest ze niets hebben en ze verkoos spinazie boven broccoli. “De beste manier om tomaten te eten is in de tuin, warm en geurig, zo van de plant, zodat je onbeschaamd kunt slurpen en voorover buigen als het sap er uitloopt”.

Schrijven over koolraap vond ze verspilde moeite. “Koolraap, weg ermee”, noteerde ze in 1968. M.F.K. Fisher schreef op een persoonlijke manier, sensueel en gedecideerd. Wie haar boeken - en die van de Engelse schrijfster Elizabeth David - in de kast heeft kan rustig een hele batterij moderne kookboeken van de hand doen. Fisher en David (beiden inmiddels overleden) waren iedereen voor. Toen wij nog kookten uit 'Gasoven Geheimen' en 'Bak met plezier' schreven zij al over risotto, tapenade, pesto en oesters met sojasaus. Geen enkele Nederlandse uitgeverij had tot nu toe de moed om Fisher en David uit te geven. Maar een dezer dagen is het zo ver. Uitgeverij Contact heeft het aangedurfd en komt met een vertaling van M.F.K. Fisher's With bold knife & fork.

M.F.K. Fisher was een bijzonder en reislustig mens. Ze werd geboren in 1908 en leerde koken door de kokkinnen van haar Iers-Schotse ouders op de vingers te kijken. Toen ze 26 jaar oud was verkocht ze haar eerste verhaal aan een tijdschrift. Ze gebruikte de initialen en achternaam van haar toenmalige echtgenoot. En het zou wel eens kunnen zijn dat menigeen er van overtuigd was dat die M.F.K. Fisher een man was. Haar Engelse uitgeverij was in ieder geval perplex toen zij haar auteur voor het eerst zag en ontdekte dat M.F. een Mary Frances was.

Mary Frances Kennedy-Fisher schreef honderden artikelen, onder andere voor The New Yorker, en zestien boeken. Voor haar waren koken, eten, zekerheid, warmte en liefde onverbrekelijk met elkaar verbonden. W.H. Auden noemde haar in 1963 in een boekbespreking de belangrijkste Amerikaanse auteur en hij droeg het gedicht 'Tonight at Seventhirty' aan haar op. Ze werd bewonderd door ballet-maestro George Balanchine, collega Jane Grigson én de Marx Brothers.

Uit 'Mes en vork - over de aard van onze honger', dat een Privé-domeinachtig lees- en kookboek is, twee korte recepten, die kenmerkend zijn voor de veelzijdigheid van Fisher. Een amusant historisch 'leesrecept' uit de Renaissance en een aangenaam/eenvoudig 'maakrecept':

Om een vrouw gek te maken:

1 of meer gemalen muskaatnoten

1 linkerschoen van 1 vrouw

Strooi een kleine hoeveelheid nootmuskaat in linkerschoen, elke nacht om middernacht, tot het beoogde resultaat bij de vrouw is bereikt.

Een zomersoep:

1 à 2 eetlepels milde mosterd

200 gram fijngehakte tomaten

1 kop fijngehakte waterkers

75 gram gesnipperde lente-uitjes

1/2 kop fijngehakte verse kruiden

1 liter karnemelk

Meng alles door elkaar. Zet het ten minste 3 uur op een koele plaats. Voeg zout en peper naar smaak toe, afhankelijk van de scherpte van de waterkers.

    • Anne Scheepmaker