Meisje overleden bij popconcert in Duits stadion

DÜSSELDORF, 30 JUNI. Een Nederlands meisje van 16 jaar uit Kerkrade is zaterdagavond omgekomen tijdens een popconcert in het Rheinstadion in de West-Duitse stad Düsseldorf. Volgens een woordvoerder van de brandweer is zij mogelijk gestorven aan een acute stoornis in de bloedsomloop.

Het concert, dat ruim zeven uur duurde, was het duizendste van de populaire Duitse punkgroep 'Tote Hosen'. In het stadion waren 60.000 mensen aanwezig. Duizenden van hen dansten al vroeg in de middag op muziek van andere groepen die een voorprogramma verzorgden. Als gevolg van de warmte en het overvloedig gebruik van alcohol raakten vele overwegend jonge bezoekers in de problemen. Nadat de 'Tote Hosen' waren begonnen met spelen, drong de massa zich steeds verder naar voren, waardoor toeschouwers in de voorste rijen beklemd raakten. De brandweer spoot regelmatig bluswater over het veld om de menigte af te koelen.

Twintig minuten na het begin onderbrak de band het concert met het verzoek van zanger Campino om naar achteren te gaan. Maar het dringen hield niet op. Ongeveer driehonderd bezoekers kregen medische hulp, 74 van hen werden met botbreuken en problemen met de bloedsomloop naar het ziekenhuis gebracht.

Drie kwartier na het begin van het optreden stopte de popgroep opnieuw met het nadrukkelijke verzoek aan het publiek om zich rustig te houden. Toen bekend was dat er een dode was gevallen, stelde de band voor het concert te stoppen. Maar de organisatoren wilden dat niet uit vrees voor ongeregeldheden.

Volgens de brandweer lagen zondagmorgen nog 23 bezoekers met kneuzingen of botbreuken in het ziekenhuis.

Autopsie zal worden verricht om de doodsoorzaak vast te stellen van het meisje uit Kerkrade.

“Ik heb nog nooit meegemaakt dat zich bij concerten levensbedreigende situaties voordoen”, zegt C. van Heyfte, booker van de grootste organisator van concerten in Nederland, Mojo Theater.

Om te voorkomen dat door gedrang een te grote druk ontstaat op de toeschouwers in de voorste rijen stelt Mojo bij grote concerten niet alleen op de voorste rij, maar ook op andere plaatsen in het publiek dranghekken op. Mojo heeft daarvoor de 'Mojo-barrier' ontworpen, een moeilijk omver te schoppen dranghek dat met popgroepen meereist over de hele wereld.

Bij grote concerten wordt de optelsom van de vele duwende mensen soms angstig, zegt Van Heyfte. “Als er wordt gedronken en de mensen zijn wild, worden ze onredelijk en eigenwijs. Er kan dan een soort massapsychose ontstaan. De enige die dan nog macht heeft, is vaak de optredende artiest. Maar de ene artiest heeft meer invloed op zijn publiek dan de ander.”

Door gedrang is bij concerten in Nederland nog nooit een dode gevallen, zegt Van Heyfte. “Iemand breekt wel eens een pols of een been door het stagediven (van het podium af het publiek in duiken, red.), maar dat komt bij grote concerten zelden voor.”