Manuscript van Miller op veiling

SAN FRANCISCO, 30 JUNI. Op een veiling in San Francisco heeft het eerste manuscript van Henry Millers De Kreeftskeerkring (Tropic of Cancer) ruim veertigduizend dollar (ongeveer 75.000 gulden) opgebracht.

Miller, controversieel als mens en als schrijver, schreef het boek in 1934. Tot 1961 bleef de roman verboden in de Verenigde Staten omdat er obsceniteiten in zouden staan. Henry Miller overleed in 1980 op 88-jarige leeftijd. Het idee voor de verkoop van zijn archieven kwam van twee van zijn kinderen. Zij hopen dat de veilingen - verspreid over drie jaar - uiteindelijk 600.000 dollar in het laatje brengen. Een eerste gedeelte van de persoonlijke archieven van de schrijver - brieven, foto's en documenten - leverde 70.000 dollar op. Brieven aan Millers maîtresse Anaïs Nin gingen voor 4.900 dollar van de hand. (ANP)