Louis van Gaal nieuwe trainer FC Barcelona

BARCELONA, 30 JUNI. Louis van Gaal wordt de nieuwe trainer van FC Barcelona. De trainer, die vandaag officieel bij Ajax vertrekt, heeft gisteravond een officiële bevestiging ontvangen van een contract voor drie seizoenen. Van Gaal was gisteravond al in Barcelona. Voor het einde van de middag wordt hij als de nieuwe trainer van Barcelona gepresenteerd.

De komst van Van Gaal valt midden in een uiterst turbulente periode voor Barcelona. Zaterdag won de club in Madrid de Copa del Rey na een uitputtingsslag tegen Betis uit Sevilla. De nationale beker werd in de verlenging met 3-2 gewonnen. Gisteren werd het team door een uitgelaten mensenmenigte gehuldigd op het balkon van het paleis van de Generalitat, het regiobestuur van Catalonië.

Terwijl de huidige trainer Bobby Robson samen met de Catalaanse president Jordi Pujol de beker omklemde, bevond zijn opvolger Van Gaal zich in Hotel Princesa Sofía met zijn vriendin.

Van Gaal, wiens foto vanochtend in verschillende sportkranten prijkte, in het Catalaanse dagblad El Periódico zelfs over de hele voorpagina, weigerde gisteren commentaar. Naar verwachting zou hij vanmiddag lunchen met Josep Lluís Nuñez, president van FC Barcelona, gevolgd door een perspresentatie.

Louis van Gaal is de derde Nederlandse trainer bij Barcelona. In de jaren zeventig werkte Rinus Michels in Catalonië. Johan Cruijff was tot medio vorig jaar verbonden aan de Spaanse club.

De komst van Van Gaal is een bittere pil voor Robson. De huidige trainer van Barcelona stond aan het begin van het seizoen voor de moeilijke taak om de met ruzie vertrokken Johan Cruijff op te volgen. Hoewel Barcelona de Spaanse titel aan aartsrivaal Real Madrid verspeelde, slaagde Robson er in drie bekers voor de club binnen te halen (de Spaanse supercup, de Europa Cup II en de nationale beker), een tot dusver ongeëvenaard resultaat. Robson, die nog een contract voor een seizoen heeft bij Barcelona, heeft aangekondigd ook het komende seizoen bij de club te blijven als een van de medewerkers in het team van Van Gaal, hoewel hij aanbiedingen heeft van Glasgow Rangers en Fenerbahce.

Pagina 16: Robson uit functie met bekertriomf

Het doorgaans goed geïnformeerde El Periódico meldde vanochtend dat samen met Van Gaal zijn adjudant Gerard van der Lem en keeperstrainer Frans Hoek zijn gecontracteerd. Daarnaast wordt ook de bekendmaking verwacht dat Michael Reiziger en Christophe Dugarry, die beiden het afgelopen seizoen bij AC Milan speelden, zijn vastgelegd.

Van Gaals start bij Barcelona valt samen met een felle strijd rond het voorzitterschap van de club. Daarbij staat de positie van Núñez, die de club al negentien jaar leidt, op het spel. In een poging zijn post te behouden kondigde de vaak bekritiseerde Núñez voor de zomerperiode verkiezingen aan, een uiterst ongebruikelijk tijdstip. Met de overwinningen van het afgelopen seizoen nog vers in het geheugen mikt de huidige president evenwel op een herverkiezing. De presentatie van de nieuwe trainer Van Gaal en, later deze week, het bekendmaken van een spectaculaire jaarwinst van de club (twee miljard peseta's, 27 miljoen gulden) moeten verder bijdragen aan het verstevigen van zijn positie.

Was de Spaanse bekerfinale voor Bobby Robson de laatste wedstrijd als coach van Barcelona, dan vormde het een prachtig afscheid. De club won zaterdag in Madrid in een enerverende wedstrijd na verlenging met 3-2 van Betis Sevilla. Voor Barcelona was het de 23ste zege in de Copa del Rey uit de clubhistorie. Betis komt volgend seizoen, ondanks de nederlaag, uit in de Europa Cup voor bekerwinnaars, omdat Barcelona zich als de nummer twee in de competitie heeft geplaatst voor de voorrondes van de Champions League.

Betis, dat de beker alleen in 1977 won, nam twee keer een voorsprong. In de eerste helft door topschutter Alfonso, na de pauze door oud-Ajacied Finidi George. Twee keer trok Barcelona de stand gelijk. Ruim vijf minuten voor afloop van de verlenging kon Figo met enig geluk van dichtbij intikken: 3-2.

Barcelona was de beste voetbalploeg in Europa van het afgelopen seizoen. Dat is af te lezen uit een computerlijst van verzamelde voetbalvakbladen die gisteren is verschenen.

Real Mallorca speelt komend seizoen in de hoogste Spaanse divisie. De ploeg won de strijd om promotie/degradatie van Rayo Vallecano. Mallorca dankte de overgang naar de Primera Division aan het doelpunt van Carlos in de tweede wedstrijd. De formatie won het eerste duel met 1-0. Gisteren verloor Mallorca met 2-1. De ene dubbeltellende treffer in de uitwedstrijd gaf de doorslag.

Dit betekent dat Dave van den Bergh in de tweede divisie zal uitkomen. De ex-Ajacied tekende onlangs een contract bij de Vallecano. Hij treft daar landgenoot Yassine Abdellaoui.

    • Steven Adolf