Knoeiwerk maakt einde aan ambities Schultz

LONDEN, 30 JUNI. De Nederlandse inbreng bij het vrouwentoernooi van Wimbledon is tot nul gereduceerd. De als veertiende geplaatste Brenda Schultz-McCarthy verloor gisteren in de derde ronde met 6-2 en 6-3 van Sabine Appelmans uit België. Kristie Boogert moest zaterdag in de eerste ronde de winst laten aan Barbara Paulus. De Oostenrijkse zegevierde met 6-3, 1-6 en 6-3.

Iedereen kan Wimbledon winnen dit jaar, zei Schultz voor aanvang van het toernooi der toernooien. Voor het eerst in elf jaar stond de geblesseerde Steffi Graf in Londen niet op de deelnemerslijst en dus stond de winnares niet bij voorbaat vast, zo redeneerde Schultz.

En met haar machtige service rekende de Nederlandse zichzelf tot de kanshebbers. Zeker na haar overwinning op Monica Seles anderhalve week geleden in de kwartfinales van het grastoernooi in Eastbourne.

Zaterdag klonken de ambities van de als veertiende geplaatste Schultz nog geloofwaardig. Gedecideerd zette ze toen de Amerikaanse grasspecialiste Amy Frazier in de tweede ronde in twee sets aan de kant: 7-6 en 6-3. In die partij stelde Schultz en passant met een service van 197,9 kilometer per uur haar eigen wereldrecord met bijna twee kilometer scherper.

Maar gisteren, in de derde ronde tegen Sabine Appelmans, knoeide Schultz weer als in haar slechtste dagen. Haar anders zo krachtige opslagen verdwenen in de hekken, de helft van haar volleys eindigde in het net en met de service van de Belgische wist ze zich geen raad. In ruim vijftig minuten maakte Appelmans een eind aan de aspiraties van Schultz. “Brenda maakte veel fouten”, concludeerde de Belgische na afloop. “Maar verbaasd ben ik niet, vorig jaar heb ik ook al eens van haar gewonnen. Zij neemt veel risico. Ik koos daarom voor zekerheid.”

Kristie Boogert had door de regen vier dagen moeten wachten op haar eerste wedstrijd op Wimbledon. Dat uitstel kwam de Nederlandse niet slecht uit, want ze kwam naar Londen met een bovenbeenblessure. Haar wisselvallige spel tegen Barbara Paulus weet Boogert echter aan de naweeën van de ziekte van pfeiffer waaraan ze dit voorjaar leed. “Soms stap ik fit mijn bed uit en bruis ik van de energie, maar de volgende dag loopt het dan zo maar weg. Dat is mijn probleem. Volgens mijn arts heb ik nog zeker drie maanden nodig om fysiek weer op de rails te komen.”

People's Sunday bleek in meer opzichten een dag voor gewone mensen.

Met Brenda Schultz verdwenen gisteren namelijk nog vijf geplaatste spelers uit het toernooi. Ook Lindsay Davenport (5), Amanda Coetzer (6), Anke Huber (7), Conchita Martina (10) en Barbara Paulus (16) stelden teleur. Vooral de nederlaag van Huber baarde opzien.

De ervaren Duitse had geen antwoord op de dropvolleys en backhandwinners van Anna Kournikova. De deze maand 16 jaar geworden Russin treft in de vierde ronde een tegenstandster die meer dan één keer zo oud is, de 32-jarige Helana Sukova uit Tsjechië.