Kampioen Baronie wil amateurvoetbal hervormen

BREDA, 30 JUNI. Onder het voorzitterschap van Paul Kools gaat het Baronie voor de wind. De Bredase voetbalvereniging werd de afgelopen jaren drie keer op rij kampioen in de hoofdklasse van het zondagvoetbal.

Zaterdag werd tegen VVOG de kroon op het werk gezet met het behalen van het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. Baronie zegevierde voor eigen publiek met 1-0, de uitwedstrijd in Harderwijk was vorige week ook al gewonnen. De succesreeks is voor de voorzitter echter geen reden om met de armen over elkaar te gaan zitten: “Het is tijd voor hervormingen in het amateurvoetbal.”

Net als alle andere Baronnen dronk Kools een borrel op de behaalde titel. Maar de voorzitter kijkt verder. “Ik zou heel makkelijk kunnen zeggen: 'Het gaat goed met Baronie, laat de rest maar zitten'. Sterker nog, ik zou na deze titel ook kunnen opstappen. Waarom niet? Ik heb het toch perfect gedaan? Maar het gaat niet goed met het amateurvoetbal. Dus neem ik mijn verantwoordelijkheid. En dat verwacht ik ook van mijn collega's.”

Onder aanvoering van Kools wordt gewerkt aan een kwaliteitsimpuls voor het amateurvoetbal. “Dat zijn we aan onze klanten verplicht. Als wij niks doen, kabbelt het amateurvoetbal gewoon voort zoals het dat al 23 jaar doet. De toeschouwersaantallen lopen terug en het spelpeil gaat ook niet vooruit. Dan kunnen we achterover gaan leunen en maar zien wat er gebeurt, of we gaan met elkaar kijken wat we eraan kunnen doen. Als clubbestuurders zijn we niet alleen verantwoordelijk voor onze eigen club. Dat is te gemakkelijk.”

Het is Kools een doorn in het oog dat zijn vereniging al jaren tegen dezelfde tegenstanders speelt. Waar de zaterdagcompetitie nog enig verloop kent, onmoeten de zondaghoofdklassers vaak jaren achtereen dezelfde clubs. “Opvallend was dat de voorzitter van VVOG vorige week zei dat hij het leuk vond om een keer tegen een Brabantse ploeg te mogen spelen. Ik vond het ook leuk om eens in Harderwijk te zijn. Een andere accommodatie, een andere ambiance en andere mensen. Als je steeds weer naar dezelfde clubs moet, stappen de spelers met de pest in het lijf de bus in en hebben de toeschouwers het ook wel gezien. De KNVB neemt niet haar verantwoordelijkheid voor het totale amateurvoetbal, dus dan doen wij het maar. Ik zet mij niet af tegen de KNVB, onze relatie is uitstekend. Maar ik denk dat we moeten helpen bij het zoeken naar nieuwe wegen.”

Kools wil de in totaal zes zaterdag- en zondaghoofdklassen samenvoegen tot drie topklassen. De bovenste zes verenigingen uit de huidige hoofdklassen moeten volgens hem een plaats krijgen in die drie topklassen. “De beste voetballers spelen dan tegen elkaar. Dat is voor iedereen beter.”

De hervormingsplannen kwamen al aan de orde op een vergadering van amateurvoetbalclubs. Kools zag zich gesteund door de meeste zondagclubs. De zaterdagafdeling toonde weerstand. “Dat komt omdat ze niet veel van de plannen afweten. We kunnen rekening houden met de wensen van andere verenigingen, vooral op zaterdag. We willen niemand tekort doen. Maar ik zou er moeite mee hebben als de discussie niet eens wordt toegelaten. Dan zou je te kortzichtig en te egoïstisch naar je eigen vereniging kijken.”

Hans Lesterhuis, voorzitter van het amateurbestuur van de KNVB, plaatste na het uitreiken van de kampioensschaal enige kanttekeningen bij de plannen om te komen tot een topklasse. “Laat ze eerst maar eens uitmaken wat ze willen voordat wij actie gaan ondernemen. De gesprekken zijn al een tijdje gaande, maar ik krijg niet het idee dat er veel schot in zit. Ik denk dat de zaterdagamateurs niet staan te springen om een topklasse.”

De KNVB staat volgens Lesterhuis wel open voor ideeën. “Elke verbetering van de competitie onderschrijven wij graag. Maar iedereen moet wel achter vernieuwingen staan. Zolang men er onderling niet uit is, neem ik geen enkel initiatief.”

Dat de herstructurering er gaat komen staat voor Kools niettemin vast. “Als wij volgend seizoen de plannen kunnen uitwerken, is voor het seizoen 1998-'99 de nieuwe formule met degradatieregeling bekend. In het seizoen daarop zou de nieuwe structurering een feit kunnen zijn. En dan schrijven we met z'n allen toch mooi een stukje historie.”