Hogere dollar stemt beurs tevreden

AMSTERDAM, 30 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs kende vanochtend een goed begin van de week. De aandelenmarkt lag er gunstig bij, ondermeer dankzij de blijvend vaste koers van het pond sterling en de stijgende dollar. De goede stemming werd geïllustreerd door een stijgende AEX-index.

AMSTERDAM De dollar stond ruim een halve cent hoger op 1,9641 en het pond klom bijna een cent tot 3,2630. De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter steeg tot een nieuw tussentijdsrecord van 876,23 punten wat 5,78 punten hoger is dan de slotkoers van vrijdag. “Er blijft een boel geld onder de markt”, merkte een beurshandelaar op. “Men zoekt een belegging en weet niks anders meer dan aandelen te bedenken. Voorheen volgde op elke positieve koersbeweging wel een reactie. Nu lijkt het alsof die reactie niet meer bestaat.”

Goede fondsen waren vanochtend Océ en KLM. De fabrikant van kopieermachines en printers won 4,40 op 253,50 gulden, terwijl KLM 1,20 klom op 62,90 gulden. De luchtvaartmaatschappij beleeft met het slechte zomerweer in eigen land drukke tijden. Veel vakantiegangers kiezen op het laatste moment voor een vliegvakantie naar zonniger oorden.

Ook Aegon was vast met een koerswinst van een rijksdaalder op 137,70 gulden, terwijl Fortis 1,50 steeg op 87 gulden. De andere financiële waarden ING en ABN Amro werden een dubbeltje meer waard op respectievelijk 90,90 en 36,70 gulden.

Koninklijke Olie noteerde voor het eerst na de splitsing in de verhouding 4:1. De olies startten met een koerswinst van 60 cent op 104,60 gulden. ABN Amro-analist Rod Maclean was niet verbaasd over de stijging van het aandeel Koninklijke Olie na de splitsing van de aandelen. “Splitsing is goed voor de liquiditeit. Ruim vierhonderd gulden was natuurlijk vrij duur voor een aandeel. Je merkt dat goedkopere aandelen nou eenmaal gemakkelijker verhandelen.” Maclean verwacht dan ook dat kleinere beleggers van de aandelen splitsing profiteren. “Maar voor de waarde van het aandeel maakt de splitsing eigenlijk niet zoveel uit.” Het beursgenoteerde Van Ommeren maakte een deelneming bekend in India. VNU meldde de overname van een Franse informatieverstrekker. Beide fondsen daalden licht in waarde. Van Ommeren verloor twintig cent op 79,80 gulden en VNU een dubbeltje op 43,90.

De obligatiemarkt stond er met al die aandacht voor aandelen vanochtend minder goed bij. De meeste koersen bleven onveranderd op hun plaats. Minister Zalm kondigde aan het derde kwartaal niet op de beurs langs te komen voor een nieuwe staatslening. Het restant van de financieringsbehoefte zal hij in de laatste maanden van dit jaar op de beurs willen ophalen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was in bescheiden mate hoger. De Nikkei-index steeg met 81,21 punten tot 20.604,96 punten. De stijging van de aandelen op Wal Street van vorige week vrijdag zorgde in Tokio voor enkele aankopen van een beperkt aantal fondsen.