Grote partijen in Albanië eisen beide de zege op

TIRANA, 30 JUNI. De grote partijen in Albanië, de democraten van president Sali Berisha en de socialisten van Fatos Nano, eisen de zege op in de parlementsverkiezingen van gisteren. Die verliepen in betrekkelijke rust. Volgens de eerste uitslagen leiden de socialisten in Tirana en in het zuiden.

Toen vannnacht nog maar een fractie van de stemmen was geteld, zei Fatos Nano al dat zijn socialisten een grote zege hadden geboekt. Gegevens van zijn partij zouden uitwijzen dat de socialisten en hun bondgenoten tweederde van het parlement zouden beheersen, genoeg om Berisha af te zetten. In het zuiden zouden de socialisten tot 85 procent hebben gekregen.

De Democratische Partij kwam, ook op basis van eigen gegevens, tot de omgekeerde conclusie. In het midden, westen en noorden van Albanië zouden de democraten een grote zege hebben geboekt. In en rond de havenstad Durrës hadden ze alle zetels gewonnen, net als in Lushnjë en Elbasan.

Volgens de eerste officiële uitslagen van de verkiezingen, waarbij 155 zetels op het spel staan, hebben de socialisten in de steden van het zuiden gewonnen. Toen in Sarandë een kwart van de stemmen was geteld, leidden de socialisten met zestig procent van de stemmen en stonden de democraten op vijf procent. In Tirana werd vanochtend gemeld dat de socialisten hebben gewonnen in veertien van de negentien districten.

Nano en Berisha hebben beiden aan de vooravond van de verkiezingen beloofd de resultaten te erkennen. Ze sloten ook beiden een coalitieregering uit. “Een coalitieregering is onmogelijk”, zei Berisha gisteren. Nano, die zijn aanhang zaterdag opriep “Albanië te bevrijden uit de klauwen van Berisha”, zei gisteren “geen coalitie te kunnen aangaan met een dictatuur”. De verkiezingen, waarvoor 65 procent van de kiezers kwam opdagen, verliepen zonder de gevreesde uitbarstingen van geweld. In Fier werd een lid van de kiescommissie doorgeschoten. Later werden in Fier twee mensen doodgeschoten en vier gewond, maar daarbij ging het om een afrekening tussen benden en niet om politiek geweld. Wel was op veel plaatsen sprake van incidenten. In een stembureau in Durrës stalen gewapende mannen alle stembiljetten. Ze werden later terugbezorgd.

Pagina 4: 'Intimidatie kiezers in Albanië'

In Lezhë dwongen gewapende mannen de kiescommissie de stembussen vol te stoppen met ingevulde stembiljetten. Verder waren op veel plaatsen wel stembiljetten bezorgd voor de parlementsverkiezingen maar geen stembiljetten voor het tegelijkertijd gehouden referendum over de monarchie. Ook bleken veel kiezers niet te zijn geregistreerd. In totaal waren één miljoen kiezers minder geregistreerd dan bij de verkiezingen van vorig jaar.

Ook werd geklaagd over intimidatie. Op enkele plaatsen dwongen gewapende mannen de kiezers hun stem op een bepaalde partij uit te brengen. Uit steden als Gjirokastër en Sarandë in het zuiden meldden leden van de Democratische Partij dat hun door gewapende mannen was aangeraden zich niet in het stembureau te vertonen.

In Vlorë - centrum van het verzet tegen Berisha - kondigde een kandidaat, rebellenleider Partizan Caushi, aan president Berisha te zullen vermoorden. “Als Berisha wint, zullen alle Albanezen sterven van schaamte, maar we zullen sterven als leeuwen.” Als hij wordt gekozen, aldus Caushi, zal hij Berisha doodschieten op de dag waarop het nieuwe parlement bijeenkomt. (Reuter, AP, AFP)