Fred Oster

Fred Oster was voor miljoenen Hollandse gezinnen in de jaren zeventig het zinderende hoogtepunt van het weekend. Als strijdperk fungeerde een omheinde tafel waarop houten schotjes schots en scheef waren aangebracht; de gladiatoren waren de cavia's van de Vaassense Pluimvee en Konijnenhouders Vereniging, de VPKV, die in het doolhof hun weg moesten vinden naar de hoofdprijs.

Tijdens de finales van AVRO's Wie Kent Kwis zorgden diertjes met illustere namen als Sjakie Swart en André van Duin, wekelijks voor ondraaglijke spanning in de huiskamer. Wist de schichtige cavia Corry van Gorp onder wilde aanmoedigingen van het publiek, het duizend-gulden-holletje te vinden? “Aaahhh. Net naast!”

Nog wekelijks wordt de legendarische kwismaster gevraagd met zijn doodsbange cavia's op te treden. Laatst nog, in Robert ten Brinks Make my Day. Maar Oster (61) doet het niet meer. “Ik ben geen terugkijker”, zegt hij.

Tegenwoordig bedenkt hij televisiespelletjes voor Van den Ende en produceert af en toe nog wat programma's. Maar het is niet meer zo leuk als vroeger. “Het is net als met voetballers, op een gegeven moment is het over.” (Foto Jorgen Krielen)