Erwin Schulhoff

Erwin Schulhoff, solo & ensemble works - volume 2 (Channel Classics, CCS 9997) Otto Griebel, Erwin Schulhoff: Zehn Themen - Originallithographien (Uitg. A-Z Produkties/ Ebony Band)

Het tweede deel met werken van Erwin Schulhoff die door dirigent Werner Herbers en zijn Ebony Band op cd zijn gezet is nog leuker dan het eerste. Er zit veel heerlijke, gekke muziek tussen. Zoals de Symphonia Germanica, waarin 'performer' Jaap Blonk, geassisteerd door een slagwerker, een verbijsterende versie ten gehore brengt van het Duitse volkslied (eindigend met de zin: 'und wir alle, Deutsche Männer, sterben so gerne, ach, den Heldentod'). Of wat te denken van de Sonata Erotica voor een 'Solo-Muttertrompete' en volgens het manuscript 'nur für Herren!'. Er komt geen instrument aan te pas, de moedertrompet blijkt een hijgende, en 'ah' en 'ooh' kreunende vrouwenstem (op de cd overtuigend uitgevoerd door Loes Luca). Beide werken, schrijft Herbers in de toelichting, werden door Schulhoff angstvallig van zijn officiële werkenlijst gehouden.

Maar Schulhoff is meer dan een speelse componist van bizarre muzikale grollen zoals deze twee werken, of zoals Die Wolkenpumpe, 'ernste Gesänge... nach Worten des heiligen Geistes Hans Arp' (fraai uitgevoerd door bariton Lieuwe Visser). Hij is ook meer dan de componist van luchtige, salon-achtige werken als de foxtrot Orinoco en de Hot Sonate. Dat bewijst hij in de drie stukken voor contra-fagot, serieuze muziek ondanks de humoristische titel (Basnachtegaal) en ondanks het P.S. waarin hij onder andere laat zeggen dat de goddelijke vonk, net als in een leverworst ook in een contrafagot aanwezig kan zijn.

Ook de Tien pianostukken op. 30 hebben een ernstig karakter. Bij deze korte, soms lyrische en soms grimmige stukken, maakte Schulhoff's vriend Otto Griebel prachtige, ingetogen lithografieën, die onlangs zijn uitgegeven in een fraai gedrukt boekje. Daarbij zit ook een speciale cd met de pianomuziek, uitgevoerd door pianist Gerard Bouwhuis - dezelfde als op de cd waarop ook al die andere stukken staan. Maar ook als u het boekje koopt, verdient het aanbeveling ook die andere cd toch aan te schaffen, voor al die andere aangename en met hoorbaar veel plezier gespeelde muziek.

    • Paul Luttikhuis