Eigen bus voor de discoganger in Castricum

Bijna een maand lang stopten de treinen op zaterdagavond niet op het station van Castricum. De plaatselijke jeugd zou de treinstellen vernielen. Sinds zaterdag stopt de trein weer, maar de jeugd mag er niet in. Voor de discoganger is er nu immers de bus.

CASTRICUM, 30 JUNI. Voor de deur van het NS-station in Castricum staan op zaterdagavond om twaalf uur zeven conducteurs, drie agenten van de spoorwegpolitie en een cameraploeg van SBS6. Uit het dorp komt een groepje schreeuwende jongens aangerend om de trein richting Alkmaar nog te halen. “Dat is discojeugd. Die mogen dus niet mee”, bromt een conducteur tegen een collega. De camera van SBS6 begint te lopen. “We hebben een kaartje”, roept David (19) uit Heiloo met glazige ogen. Een conducteur: “Jij en je vrinden moeten met de bus naar huis.”

De jeugd uit Heiloo en Alkmaar heeft het verbruid bij de spoorwegen. De NS schatten dat zij in het afgelopen jaar ruim een miljoen gulden schade hebben geleden door “vernielingen in treinstellen en op stations, sabotage en schade aan seinen en wissels, extra inzet van personeel en Spoorwegpolitie, ziekteverzuim van mishandeld personeel en verlies aan klanten”. Toen drie weken geleden een treinstel dat uit Castricum was vertrokken bij Heiloo met stenen was bekogeld was voor de Nederlandse Spoorwegen de maat vol. De treinen stopten op zaterdagnacht niet meer in Castricum.

Het NS-plan voor een speciale Discotrein (onder andere zonder noodrem) strandde op de Castricumse horeca-ondernemers die de kosten ervan voor hun rekening zouden moeten nemen. Pas toen de ondernemers vorige week aankondigden dan maar zelf voor busvervoer voor hun klanten uit Alkmaar en Heiloo te zorgen, hervatten de NS dit weekeinde de dienstregeling. Maar de jeugd mag niet meer mee.

“Alleen nette mensen. We selecteren op dranklucht en leeftijd”, verduidelijkt een conducteur voor het station. “Hoe kan jij zien dat ik gedronken heb”, vraagt David nog. “Intuïtie”, klinkt het resoluut. David: “Jij bent gek”, en hij loopt terug in de richting van de Dorpsstraat.

“Het is toch raar dat wij verantwoordelijk worden gesteld voor wat er in de trein gebeurt”, zegt de portier van discotheek Sands. “Dit gebeurt bij voetbalclubs toch ook niet. We doen al heel veel om de overlast te beperken. We begeleiden de mensen van de uitgang van het café naar de trein. We hebben een particuliere surveillancedienst die in het dorp patrouilleert. En nu regelen we ook nog busvervoer.”

Voorzitter Jan Entius van het Castricumse Horeca Verbond schat de kosten van al die maatregelen voor de horecabazen op enkele duizenden guldens. “Ja, op deze manier is het wel moeilijk om winstgevend te draaien. Ik heb het idee dat de problemen met de NS allemaal erg overtrokken zijn. Dat wij verantwoordelijk worden gesteld voor de handhaving van de orde buiten op straat gaat wel heel erg ver.”

Entius zegt dat de problemen in Castricum niet groter zijn dan elders. “Maar omdat de cafés allemaal om 02.00 uur dicht moeten, staat iedereen tegelijkertijd op straat. Als je de sluitingsuren wat zou spreiden, ben je van de problemen af. Dat wil de burgemeester echter niet. Hij zegt dat de overlast zich dan alleen maar verplaatst. ”

Op een bankje voor de deur van snackbar De Stoep wacht een groepje tieners kleumend in de kou van de heldere zomernacht op de bus die hen naar huis moet brengen. Een meisje braakt net naast een klaarstaande emmer. “Brrr”, roept een vriendin. “Oh, wat is het nog vroeg, maar ik ben gelukkig hartstikke dronken”, schreeuwt een jongen vrolijk in het rond. Zijn vriendinnetje, gekleed in een kort hesje dat haar navel bloot laat, zegt rillend: “Ik word zó gestoord van dat wachten. Vind je het gek als we de bus gaan slopen?” Haar vriendinnen proesten het uit als een surveillant haar tot stilte maant.

Maar als een paar minuten later vijf bussen voor de uitgang van de discotheek stoppen, stapt iedereen rustig in, ook het meisje, dat met haar gezicht tegen het raam gedrukt direct in slaap valt. De bussen denderen weg uit de donkere Dorpsstraat. De zaterdagavondkoorts in Castricum is weer voor een weekje weggezakt.