Drie doden in noodweer

LEEUWARDEN, 30 JUNI. Zware regenval en onweer hebben gisteren aan drie mensen het leven gekost. Twee mensen verongelukten op de A27 bij Maartensdijk toen hun motor tijdens zware regenval onderuit ging. Op Ameland werd een campinggast door de bliksem gedood. Naast deze ongelukken als gevolg van het noodweer vielen er dit weekeinde nog tien verkeersdoden.

Het noodweer zorgde vooral voor problemen in het noordoosten van het land, waar in een paar uur tijd op sommige plaatsen meer dan zeventig millimeter regen viel. Tussen vier uur 's middags en acht uur 's avonds kwamen in Friesland meer dan vijfhonderd meldingen bij de politie binnen van wateroverlast, blikseminslagen, ondergelopen kelders, overstromende riolen en straten die blank stonden. Het aquaduct bij Akkrum, over de snelweg Leeuwarden-Heerenveen-Zwolle, werd enkele uren afgesloten, omdat er op de weg een halve meter water stond. Op camping Duinoord in Nes op Ameland werd een 18-jarige jongen uit Amsterdam dodelijk getroffen door de bliksem. Hij schuilde met twee vrienden onder de luifel van zijn tent en hield een van de stokken vast, waar de bliksem in sloeg.