Dolgedraaide Tyson zet tanden in Holyfield

In plaats van zijn vuisten gebruikte uitdager Mike Tyson zaterdagnacht zijn tanden in het gevecht tegen Evander Holyfield.

ROTTERDAM, 30 JUNI. In een van de meest bizarre gevechten uit de geschiedenis van het profboksen heeft Evander Holyfield zaterdagnacht zijn wereldtitel in het zwaargewicht behouden. Scheidsrechter Mills Lane staakte de wedstrijd aan het einde van de derde ronde nadat uitdager Mike Tyson zijn tegenstander tot twee keer toe in het oor had gebeten. Het uitzonderlijke vergrijp kwam de 31-jarige Amerikaan op diskwalificatie te staan.

Na afloop van het titelgevecht in Las Vegas maakte de sportcommissie van de staat Nevada bekend een onderzoek te zullen instellen naar de gebeurtenissen. Tyson werd tot nader order geschorst. Daarnaast werd besloten om zijn gage, geschat op bijna zestig miljoen gulden, voorlopig niet uit te keren.

Morgen buigt de sportcommissie zich over eventuele verdere strafmaatregelen tegen Iron Mike. Bovendien hangt hem een aanklacht wegens mishandeling boven het hoofd.

Het gevecht, een herhaling van de strijd die beiden in november voerden, ontspoorde in de tweede ronde toen Tyson een wond boven zijn rechteroog opliep na een vermeende kopstoot van Holyfield. Volgens scheidsrechter Lane was van opzet geen sprake. Tyson ontstak daarop in blinde woede en zinde op wraak. “Wat moest ik anders? Ik accepteer niet dat iemand mij een kopstoot geeft”, verklaarde hij na afloop. “Hij maakte er een straatgevecht van, niet ik.”

Tegen het einde van de derde ronde haalde Tyson zijn gram. Toen beiden verwikkeld waren in een lijf-aan-lijf-gevecht ontdeed hij zich van zijn mondbeschermer en beet hij Holyfield in het rechteroor. De 34-jarige titelverdediger van de World Boxing Association reageerde furieus en maakte met veel misbaar duidelijk wat hem was overkomen. Met een bebloed oor meldde hij zich kermend van de pijn bij zijn verzorger. Tyson kreeg een punt in mindering en werd bestraffend toegesproken door scheidsrechter Lane.

Het mocht niet baten. Na een korte pauze zette hij in de slotseconden van de derde ronde opnieuw zijn tanden in zijn tegenstander, ditmaal in het linkeroor, waarna Lane het gevecht staakte en Tyson diskwalificeerde. Uit de tv-beelden, via het pay-per-view-systeem wereldwijd uitgezonden, bleek overduidelijk hoe Tyson tot twee keer toe een hap nam uit het oor van zijn tegenstander. Nadat een schoonmaker een deel van het rechteroor in de buurt van de ring had teruggevonden, spoedde Holyfield zich naar het ziekenhuis voor een chirurgische ingreep.

Vlak na het beëindigen van het gevecht wilde Tyson zijn bedwinger te lijf gaan. Tientallen politie-agenten die inmiddels tussen de touwen waren verschenen, moesten hem in bedwang houden. Nadat Holyfield kort daarop onder luid applaus de ring had verlaten, baanden Tyson en zijn handlangers zich een weg door de uitzinnige menigte in het MGM Grand Garden Hotel. Op weg naar de kleedkamers werd Tyson, lange tijd bejubeld als de jongste wereldkampioen ooit in het zwaargewicht, uitgefloten en uitgescholden. Vanaf de tweede ring kreeg hij een fles mineraalwater naar zijn hoofd geslingerd.

In reactie daarop bestormde hij de tribunes en ontstond een handgemeen met een aantal toeschouwers, waarbij de bokser en zijn helpers enkele rake klappen uitdeelden. Vlak daarna raakten de ruim zestienduizend aanwezigen in paniek toen geweerschoten werden gehoord in het luxueuze hotel-casino. Ten minste elf mensen raakten gewond in een poging de uitgang te vinden. Later bleek het om vuurwerk te gaan.

Tyson verdedigde na afloop zijn gedrag in de ring. Wijzend op de wond boven zijn rechteroog vroeg hij ten overstaan van tv-camera's omstandig de aandacht voor het vermeende onrecht dat hem was aangedaan. “Vanavond ga ik naar huis en zullen mijn kinderen bang zijn zodra ze mij zien. Daaraan moest ik voortdurend denken na die kopstoot. Ik moest wel wraak nemen.” Holyfield deed hij in zijn nabeschouwing af als een lafaard. “Een klein scheurtje in zijn oor en hij stopt. Holyfield wilde vanavond niet vechten.”

De kampioen op zijn beurt was beduusd over het spraakmakende optreden van zijn opponent. Angst kan vreemde dingen doen met mensen, constateerde Holyfield. “De eenvoudigste manier om onder een gevecht uit te komen is een diskwalificatie uitlokken. Tyson heeft vanavond een gebrek aan moed getoond en geweigerd zijn handschoenen te gebruiken.”

Commentatoren waren gisteren vernietigend in hun oordeel over het optreden van Tyson. De voormalige wereldkampioen, in de media al meermalen afgeschilderd als een beest en een onmens, voerde het profboksen zaterdagnacht terug naar het Stenen Tijdperk en zou voor eeuwig verbannen moeten worden uit de ring. “Tenzij een hongerige grizzlybeer zijn tegenstander is”, zo voegde de Los Angeles Times daar fijntjes aan toe. “Een wanhoopsdaad van een wanhopige dief”, concludeerde The Washington Post in een al even venijnig commentaar. “Het zoveelste bewijs dat hij én zijn loopbaan volledig ontspoord zijn.”