DIE ZEIT

De enige politieke constellatie die in Duitsland in staat zal zijn de noodzakelijke hervormingen door te voeren is een 'rood-groene' coalitie, zegt fractieleider Joschka Fischer van de Bündnis 90/Groenen in het Duitse parlement in een vraaggesprek in Die Zeit.

Daarin is hij opmerkelijk optimistisch over samenwerking met de vermoedelijke sociaal-democratische kanselierskandidaat Gerhard Schröder, die een stringent milieubeleid onlangs nog hekelde als 'jobkiller' en die zich ook steeds meer profileert als euro-criticus - twee onderwerpen waar de Groenen, mild uitgedrukt, nogal anders tegenaan kijken. Verkiezingen staan pas voor eind volgend jaar op de agenda, maar de campagne is eigenlijk al begonnen, zeker nu de regerende coalitie van christen-democraten en liberalen onder leiding van Helmut Kohl steeds minder voor elkaar krijgt. Volgens Fischer heeft recordkanselier Kohl een kardinale fout gemaakt door zich opnieuw kandidaat te stellen. “Ik kan me niet voorstellen dat de Duitsers in de huidige crisissituatie een man kiezen die over zijn hoogtepunt heen is. [...] De hervormingen die nu noodzakelijk zijn gaan boven zijn kunnen. Een regeringswissel wordt bijna een doel op zich.”