Daiwa, Nikko in schandaal verwikkeld

TOKIO, 30 JUNI. De Japanse effectenhuizen Daiwa en Nikko zijn betrokken in het schandaal rond afperser Ryuichi Koike, waardoor eerder effectenhuis Nomura en de Dai-ichi Kangyo Bank in opspraak zijn geraakt. Koike heeft tegenover justitie toegegeven dat Daiwa en Nikko op dezelfde wijze als Nomura illegale aandelentransacties voor hem hebben uitgevoerd. Dit maakte de advocaat van Koike vandaag bekend.

Wegens betrokkenheid bij ditzelfde schandaal heeft een voormalige president van de Dai-ichi Kangyo Bank gisteren zelfmoord gepleegd. De 67-jarige Kuniji Miyazaki werd gisterochtend vroeg door zijn vrouw gevonden nadat hij zich thuis in een kamer had opgehangen. Hij stierf 's avonds in een ziekenhuis. De politie had Miyazaki vrijdag en zaterdag ondervraagd over zijn kennis van illegale activiteiten van de bank tijdens zijn presidentschap van 1988 tot 1992. De ondervragingen hadden gisteren moeten worden voortgezet. Volgens het persbureau Kyodo schreef Miyazaki in een afscheidsbrief aan de huidige president van de DKB dat hij “met zijn leven zijn verantwoordelijkheid zou nemen”.

Na 1992 werd Miyazaki voorzitter van de DKB en zijn laatste functie was adviseur. Deze maand legde hij wegens het schandaal deze functie neer. Tegen vier functionarissen van de DKB zijn inmiddels aanklachten ingediend wegens de affaire.