CSU dreigt CDU over euro

BONN, 30 JUNI. De vraag of Duitsland zich dit jaar al dan niet kwalificeert voor deelname aan de ene Europese munt, de euro, heeft voor een breuklijn gezorgd in de Duitse christen-democratische combinatie van CDU en CSU, die samen met de liberale FDP de regerende coalitie vormt.

De premier van de deelstaat Beieren, Edmund Stoiber, heeft gedreigd de Duitse toetredingen tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) volgend jaar in de Bondsraad - de Duitse senaat - te blokkeren als Duitsland dit jaar niet exact voldoet aan de eis van een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands produkt (BBP). Die eis is een van de belangrijkste criteria voor toetreding tot de EMU, die in 1999 van start gaat. Begin mei volgend jaar beslissen de lidstaten van de Europese Unie welke van hen zich kwalificeren voor de EMU.

Stoiber speelt een belangrijke rol in de christen-democratische CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Kohl. Minister van Financiën Waigel is voorzitter van de CSU.

Stoiber zei dit weekeinde in een serie vraaggesprekken dat het strikt voldoen aan de EMU-normen belangrijker is dan het handhaven van de tijdsplanning van de EMU. “Als aan de criteria niet wordt voldaan, dan zullen we natuurlijk een doordacht en gecontroleerd uitstel overeen moeten komen”, zei Stoiber gisteren tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. Een hoge functionaris van de CSU zou volgens de Duitse pers hebben gezinspeeld op een breuk tussen de CSU en de veel grotere CDU over de euro. De CDU van Kohl heeft al herhaaldelijk duidelijk gemaakt de euro niet te zullen laten sneuvelen op een paar tienden van procenten begrotingstekort boven de 3 procent. Ook CSU-voorzitter en minister van Financiën Waigel stelt zich in het openbaar hard op achter de eis van 3 procent.

President Tietmeyer van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, zei over de interpretatie van het 3-procentscriterium dat het weliswaar een “belangrijk cijfer” is, maar “dat een duurzame stabiliteit van de overheidsfinanciën belangrijker is dan het eenmalig voldoen aan de norm van 3 procent”.

Premier Juncker van Luxemburg, de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie, zegt vandaag in het Duitse weekblad Der Spiegel dat Duitsland wel kan toetreden tot de EMU als het begrotingstekort iets hoger uitvalt dan de vereiste drie procent. Juncker verwacht evenwel dat een Frans tekort van 3,5 procent niet zal mogen rekenen op goedkeuring van Kohl, en vindt dat Duitsland met de EMU door zou moeten gaan, ook als Frankrijk zich niet kwalificeert. Vorige week gaf de Franse regering-Jospin toe de norm van 3 procent dit jaar waarschijnlijk niet te zullen halen.

Juncker zei ook dat het Verdrag van Maastricht de mogelijkheid geeft om de EMU uit te stellen, als voor eind dit jaar een alternatieve startdatum overeen wordt gekomen. Hij is geen voorstander van uitstel. (AFP, DPA, Reuter)