COODER EN GONZÁLES

Buena Vista Social Club (World Circuit WCD050). Rubén Gonzáles: Introducing... (WCD049). Distr. Munich.

Na cd's met de Indiase snarenspeler Vishwa Batt en zijn Malinese collega Ali Farka Touré zocht gitarist Ry Cooder het nu maar eens wat dichterbij. In de Egrem Studio in Havana verzamelde hij een twintigtal voornamelijk oude musici met wie hij insteeds wisselende bezettingen de rijke Cubaanse traditie doornam. Het resultaat, de cd Buena Vista Social Club frappeert vooral door zijn voorname relaxtheid. Van krachtpatserij en egotripperij is geen ogenblik sprake, het plezier van het samenspelen prevaleert. Dat geldt ook voor producent Ry Cooder zelf, die niet meer doet dat zijn partijtje spelen, meestal op een akoestische gitaar. Een veel opvallender rol speelt de 77-jarige pianist Rubén Gonzales, bijvoorbeeld in het titelstuk. 'De grootste piano-solist die ik ooit gehoord heb, een kruising van Thelonious Monk en Felix de kat' is Cooders oordeel.

Voor World Circuit een reden dit gemankeerde talent - reumatisch en thuis geen piano - na een carrière van ruim een halve eeuw zijn eerste eigen plaat te gunnen. Een terechte beslissing, zo blijkt bijvoorbeeld uit de bekende guaracha Cumbanchero en de prachtig getimede danzón Almendra. Van de musici in González' band, die ook bij Cooder te horen zijn, verdienen contrabassist Orlando López en trompettist Mañuel Mirabal een eervolle vermelding. De cd's zijn rijk verpakt met informatieve boekjes, die bij Cooder vijftig pagina's dik.

    • Frans van Leeuwen