Conflict tussen VN en Kabila

KINSHASA, 30 JUNI. Tussen de VN en de Congolese regering van Laurent-Désiré Kabila is een conflict ontstaan over het onderzoek van de VN naar vermeende massamoorden door soldaten van Kabila onder Rwandese Hutu-vluchtelingen in het oosten van Congo. De Congolese regering, aldus VN-bronnen, heeft bezwaar tegen de leider van het onderzoek, de Chileen Roberto Garreton, omdat deze niet onpartijdig zou zijn.

Daarnaast wil de regering dat het onderzoek 20 maart 1993 als startdatum neemt en 17 mei 1997, toen Kabila aan de macht kwam, als einddatum. Zo zouden ook de moordpartijen van extremistische Hutu's uit Rwanda onder Zaïrese Tutsi's bij het onderzoek betrokken worden. De VN willen het onderzoek laten beginnen bij september vorig jaar.

Hulporganisaties maken al langere tijd melding van slachtpartijen onder Hutu-vluchtelingen in vooral Oost-Congo. Veel hulpwerkers gaan er van uit dat Kabila, die bij de mars op Kinshasa gesteund werd door het Rwandese leger, in ruil daarvoor deze strijdmacht de vrije hand gaf in het grensgebied tussen Rwanda en Congo. De huidige door Tutsi's gedomineerde Rwandese regering is erop gebrand wraak te nemen voor de moordpartijen van Hutu-extremisten in 1994 onder Tutsi's en gematigde Hutu's. (AP)