Brazilianen winnen ook voetbaltitel Z-Amerika

ROTTERDAM, 30 JUNI. Brazilië heeft afgelopen nacht voor de vijfde keer de Copa America gewonnen. In de finale van de strijd om de Zuid-Amerikaanse voetbaltitel was de wereldkampioen met 3-1 te sterk voor gastland Bolivia.

Denilson, Ronaldo en Ze Roberto waren de doelpuntenmakers voor Brazilië. In de ijle lucht van La Paz, een stad die op 3.600 meter boven zeeniveau ligt, maakte Erwin Sanchez het enige doelpunt voor de thuisploeg.

Brazilië dankte de overwinning aan een bevlieging van spits Ronaldo in het laatste kwartier van de wedstrijd. Op aangeven van Denilson haalde de aanvaller vanaf twintig meter verwoestend uit. Met zijn vijfde treffer van het toernooi bracht Ronaldo, over wiens sportieve toekomst nog altijd geen duidelijkheid bestaat, de stand op 2-1 in het voordeel van de Brazilianen.

Het doelpunt betekende de ommekeer in de wedstrijd. Bolivia dicteerde de tweede helft, maar wist het veldoverwicht niet in de score tot uitdrukking te brengen. Vooraf werd Bolivia gezien als de favoriet voor de eindzege. In het hooggelegen La Paz bleek de ploeg de afgelopen jaren nauwelijks te verslaan. Vier jaar geleden verloor Brazilië in een WK-kwalificatiewedstrijd met 2-0 van Bolivia.

In de slotfase van de eerste helft kwam Brazilië aan de leiding. Denilson passeerde doelman Trucco nadat de keeper van Bolivia een afstandsschot van Roberto Carlos niet onder controle kreeg. Op slag van rust bracht middenvelder Sanchez de stand in evenwicht. De populaire spelbepaler van het gastland schoot van grote afstand op het doel van keeper Taffarel die zich volledig verkeek op de uithaal.

In de tweede helft maakte de Braziliaanse doelman zijn blunder goed. Hij keerde inzetten van Sanchez en Baldivieso en had tot twee keer toe het geluk aan zijn zijde toen de bal op de lat belandde. Ten overstaan van ruim 45.000 toeschouwers leek Bolivia aan de winnende hand, totdat Ronaldo zijn grote gaven demonstreerde. In de blessuretijd bepaalde invaller Ze Roberto de eindstand op 3-1.

In de strijd om de derde plaats toonde Mexico zich slagvaardiger dan Peru. De Midden-Amerikanen wonnen met 1-0 dankzij een doelpunt van Luis Hernandez. De wedstrijd werd gespeeld in Oruro, een stad op 3.700 meter hoogte. Beide ploegen raakten bevangen door de ijle lucht en bewogen zich sloom over de grasmat. Na de treffer van Hernandez ontaardde het duel in een slaapverwekkende vertoning. Bij het WK voor spelers tot twintig jaar werd Brazilië zaterdag in Maleisië verrassend uitgeschakeld door titelverdediger Argentinië. De jeugdploeg van Brazilië was in de voorronde oppermachtig, maar bleek in de kwartfinale niet opgewassen tegen de sluwe Argentijnen: 2-0. Beide doelpunten vielen in de laatste twaalf minuten. “In voetbal bestaat geen gerechtigheid, alleen een winnaar en en verliezer”, sprak de Braziliaanse bondscoach Barroso na afloop.

In de halve finale speelt Argentinië tegen Ierland dat al even verrassend met 1-0 won van Spanje. De andere halve eindstrijd gaat tussen Ghana en Uruguay.